MS Voyager adı verilen gemi dünyanın ilk yüzen uzay limanı ayrıca Space Perspective tarafından işletilecek filonun da ilk parçası olacak. Gemi filosu, uzaya yolcu götürecek olan futbol sahası büyüklüğündeki uzay balonu Space Neptune’ün kalkışına ev sahipliği yapacak.
Space Perspective, uzay balonu için kişi başı 125 bin dolarlık biletlerini satmaya başladı bile. Şirket yolcularına, uzaya güvenli ve sürdürülebilir bir seyahat, ayrıca Dünya’nın ‘inanılmaz’ manzarasını vadediyor.
Uzay balonuyla yolculuk 2024’te başlayacak
Tuvaleti, barı ve kablosuz interneti olan kapsülün içindeki yolcular, Dünya’nın 360 derecelik harika manzarasına bakabilecek.
Daily Mail’in aktardığı bilgiye göre, 2024’te başlayacak uzay balonu yolculuğu 6 saat sürecek ve gezegenimizin 30 kilometre yukarısına kadar çıkacak. Kapsülde 8 konuk yer alabilecek.
Firmanın yaptığı açıklamaya göre, 2024 uçuşları için biletler çoktan tükendi ve uzay meraklıları şimdiden 2025 uçuşları için bilet ayırtmaya başladı. Gelecek uçuşlar için alıcıların öncelikle bin dolarlık depozito yatırması, ardından kalan ücreti ödemesi gerekiyor.
2019 yılında kurulan Space Perspective, Taber MacCallum ve Jane Poynter çifti tarafından yönetiliyor.
Şirkete göre yüzen uzay limanı; uzay balonlarının deniz rüzgarıyla hareket etmesini sağlaması ve geleneksel toprak tabanlı limanların aksine yıl boyunca fırlatmaya izin verebilen hava koşullarının olduğu bölgelere gidebilmesi nedeniyle iki farklı ideal fırlatma koşulu yaratıyor.
Roket temelli uçuşların aksine daha sakin bir uzay yolculuğu deneyimi
MS Voyager’ın adını gök bilimci Carl Sagan’ın isteği üzerine 14 Şubat 1990’da Dünya’nın fotoğrafını çeken Voyager 1 uzay sondası görevinden aldı.
Soluk Mavi Nokta olarak adlandırılan fotoğraf, Sagan’ın aynı adlı kitabına ve ‘bildiğimiz tek evi korumamız gerektiği’ konusunda insanlara çağrıda bulunmasına ilham oldu.
Space Perspective, küre şeklindeki kapsülünün bir balon tarafından stratosfere çıkarılması nedeniyle, roket temelli uçuşların aksine yolcularına sakin bir uzay yolculuğu deneyimi vadediyor. Fırlatma ve inişlerde yalnızca saatte 19 kilometrelik hızla hareket eden balonun, Dünya’nın ikinci katmanı stratosfere ulaşması 2 saat sürecek.
Her şey Instagram için
Yolcular en yüksek irtifaya ulaştıklarında her yönden uzayın karanlığını ve Dünya’nın şeklini görebilecek; peluş koltuklarında arkalarına yaslanıp manzaranın tadını çıkarabilecek. Ayrıca uçuş boyunca kahvaltı ve içecek servisi olacak. Uzay firması, kapsülün parlamayan camlarının, ‘kıskandıran Instagram gönderileri’ için mükemmel olduğunun altını çiziyor ve çoklu Neptune kapsüllerinin uzayda birbirlerini görebileceğini aktarıyor.
Sıra Dünya’ya geri dönmeye geldiğinde, tabanındaki su konisi ile ‘yumuşak bir iniş’ gerçekleştirecek olan kapsülü uzay limanına çekip sabitlemek üzere tekneler gelecek.
Kurumsal etkinlikler ‘yeni zirvelere’ taşınıyor
Haziran 2021’in sonunda bilet satışlarına başlayan firma, grup etkinlikleri için tüm kapsüllerin çoktan dolduğunu ve hatta bazı kişilerin Space Neptune’de düğün yapmak istediğini açıkladı. Şirkete göre bazı kişiler de kurumsal etkinliklerini ‘yeni zirvelere’ taşımak ve doğum günleri için rezervasyon yaptırdı.
Haziran ayında şirketin test araçlarından biri Space Coast Uzay Üssü’nden başarıyla fırlatıldı. Test aracı Meksika Körfezi’ne düşmeden önce hedeflenen irtifada uçarak Florida’yı geçti. Space Perspective yetkilileri, diğer uzay şirketleri Virgin Galactic, Blue Origin veya SpaceX’i rakip olarak görmediklerini çünkü müşterilerine ‘tamamen farklı bir deneyim’ sunduklarını belirtiyor. Ancak güvenlik sorunlarını tartışmak için SpaceX ve Blue Origin ile ortak çalışmalar yürütülüyor.