Kolombiya hükümeti ile silahlı isyancı örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) arasında Venezuela’nın başkenti Karakas’ta yürütülen barış görüşmelerinin ilk turu “başarıyla” tamamlandı.
İlk turda herhangi bir ateşkes anlaşması imzalanmasa da ELN’nin mevcut pozisyonunu sona erdirmek amacıyla yürütülen müzakerelerin ikinci turu Meksika’da yapılacak.
Venezuela’nın garantörlük ve ev sahipliğinde Karakas’ta bir araya gelen taraflar, 2019’da askıya alınan barış görüşmelerini 22 Kasım’da yeniden başlatmıştı.
Örgütle Kolombiya hükümet güçleri arasında 60 yılı aşkın süredir devam eden silahlı çatışmalarda şu ana kadar 450 bin kişi yaşamını yitirdi.
Meksika’nın Karakas Büyükelçisi Leopoldo de Gyves, ülkesinin barış görüşmeleri için resmi garantör olmayı kabul etmesinin ardından, Meksika’nın ocak ayından itibaren görüşmelerin bir sonraki turunu düzenleyeceğini söyledi.
Başkent Bogota’da açıklama yapan Kolombiya Savunma Bakanı Ivan Velasquez, barış görüşmelerinin yeniden başlamasından bu yana ELN’nin operasyonlarında “gözle görülür bir düşüş” olduğunu aktardı.
Müzakereci taraflar yaptıkları ortak açıklamada, şu ana kadar dört konuda anlaşmaya varıldığını belirtti ancak detay vermedi.
Sürece ilişkin basına sızan müzakerelerde, tarafların ocak ayından başlamak üzere anlaşmayı kısmi uygulama konusunda mutabık kaldığı ve ELN’ye mensup siyasi mahkumlara “acil insani yardım” sağlanması konusunda da anlaşıldığı yer aldı.
Bu arada tutukluların serbest kalması konusunda uzlaşı sağlandığı aktarıldı.
Ortak açıklamada barış süreci “savaş ve yıkıcı gerilime saplanmış bir dünyada umut ışığı” olarak nitelendirildi.
Açıklamada ayrıca finansmanını adam kaçırma, gasp, uyuşturucu kaçakçılığı ve yasa dışı madencilik yoluyla sağlayan ELN’nin ağustos ayından bu yana 20 rehineyi serbest bıraktığı bildirildi.
Beltran, örgütün hala kaç kişiyi elinde (rehin) tuttuğu yönündeki soruları yanıtsız bıraktı.
İlaveten Beltran ateşkes konusunun “ele alınmadığını” söyledi.
Kolombiya hükümeti ile 2 bin 400 civarında mensubu bulunan ELN ile arasındaki önceki müzakere girişimleri, örgütün içindeki güç ayrılığı ve radikal tavırlar nedeniyle ilerleyememişti.
Kolombiya’da cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan ve 7 Ağustos’ta görevi devralan sol görüşlü Gustavo Petro, iktidara geldiğinde Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) ile 2016 Barış Anlaşması’nı uygulamaya ve ELN ile de barış görüşmeleri yapmaya söz vermişti.
Radikal Katolik rahipler tarafından 1964 yılında kurulan ELN, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor.
Kaynak: Euronews