Kıymetli dostlarım, öncelikle Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu önemli günde bir kez daha saygı sevgi ve minnetle anıyoruz.. Özellikle son yirmi yılda yüz yıl önce ne anlatmak istediğini çok daha iyi bir şekilde anladık.. Ruhu Şad olsun..
TOGG projesi onayladığım ve yıllar önce olması gereken bir proje ülkemiz için..
Parçaları yurt dışından da gelse, toplama bir şey de olsa AKP nin yıllardır yapması gereken projedir bu..
Ama zamanı bu mu olmalıydı.. Seçimden hemen önce , kaybetmeye bu kadar yakınken mi olmalıydı..
Bu mu şu anda Türkiye’nin öncü sorunu? Barınma , ekonomik sorunlar, enflasyon, fakirlik ile boğuşan bir milletin sorunu TOGG olabilir mi sizce ..
Devlet bütçesi 2023 senesi için, 4 trilyon 470 milyar lira.. İlk bakışta çok geliyor belki, ama bence çok daha fazla olmalı.. İktidar partisi öyle bir çıkmalı ki milletin karşısına, tarım rekoltelerini arttırıcı projeler ile, sanayimizi güçlendirecek atılımlar ile, milletimizi refah içinde yaşatacak programlamalar ile.. O zaman 10 trilyon giderinde olsa, gelirin daha fazla olacak..
Ama bizim harcama kalemlerimiz şatafata, lükse, bitmek bilmeyen savurganlığa gidiyor.. Yeniden değerleme artışının bile % 112 olduğu bir ortamda, biz nasıl % 85 enflasyondan bahsederiz..
Negatif reel faiz olmuş % 75.. Yani her sene 100 liramızın 75 lirası enflasyona kurban gidiyor..
Bankalardan sonra TOBB başkanı da beklenmedik bir çıkış yaparak, enflasyon muhasebesinin uygulamaya dahil edilmesi konusunda uyarıda bulundu.. Peki ne oldu.. Aylardır kolkola yürüyen iktidar ile bankalar, iktidar ile TOBB neden ters düştü.. Çünkü millet konu olduğunda görmezden gelinen bir detaylar mevzu kendileri olunca zor gelmeye başladı..
20 Aralık gününden beri Kur Korumalı Mevduat sisteminin hatalarla dolu bir servet aktarımı olduğunu vurguluyoruz.. Peki şimdi sistem hatalarını söyleyen CEO’lar, başkanlar o zamandan beri neden sus pustu.. Çünkü çuvaldız milletin sırtındayken , iğnenin ucu kendilerine dokunmuştu..
Haksız değiller.. Enflasyon muhasebesi yapılmadan kimse gerçek kârlarının rakamını tespit edemiyor.. Geçen sene 100.000 lira ciro yapan bir esnaf 30.000 lira para kazanırken, şimdi cirosu 200.000 lira olmasına karşılık yarısını bile kazanamıyor.. İşte gerek enflasyon muhasebesi gerekse, makroihtiyati tedbirler, şu anda banka ve şirketlerin önündeki en önemli sorunların başlıcaları..
Şöyle bir genel fotoğrafa baktığımızda görüyoruz ki Ocak ayından itibaren başta KGF olmak üzere bir çok kredi ürünü millete sunulacak.. Özellikle Bakan Nebatinin söylediği üzere C sınıfı şirketler öncelikli olacak..
Kimdir bu C sınıfı şirketler.. Bilançosu sorunlu , çekleri yazılmış ve bankadan kredi almaya haiz olmayan şirketler .. Peki her şeyleri düzgün bir şekilde tutulan , eksikleri olmayan diğer şirketlere haksızlık olmuyor mu? Yıllardır düzgün , basiretli bir ticaret mantığı ile hareket eden şirketlerin ödeyeceği vergiler, ticareti ucundan tutan insanların idare ettiği şirketleri para aktaracak.. Ve burada veren el iktidar olacak.. Bu şekilde bir aktarım yerine yıllardır bu firmaları daha düzgün bir faaliyete angaje etselerdi , belkide Çin’den bu kadar basit kalemlerle ihhalatımızı şişirmiyor olacaktık…
Kıymetli dostlar, ilke seçimde oylarımızı her zamandan çok daha fazla sahip olalım.. Bu milletin sorunu şu an enflasyon.. Barınma.. Toplam 28 milyon hanenin 7 milyon hanesi yardım alıyorsa bir ülkede söylenecek tek söz vardır;
” Arabası TOGG ama karınları aç..”