Son ‘Tarım ilacı’ Pesticide Atlas – Pestisit Atlası raporuna göre, dünya genelinde pestisit kullanımı 1990’dan bu yana neredeyse iki katına çıktı – Dünya genelinde kullanılan Pestisit her yıl tahmini 11.000 ölümden ve 385 milyon insanın zehirlenmesinden de sorumlu olduğu belirtiliyor – Türkiye den alınan toplam numune sayısı110 – Yasaklı pestisit içeren örnek sayısı 11 – Yasaklı pestisitlerle kontamine yüzde ihracat oranı ise %10 olarak yer almış –
Pesticide Atlas – Pestisit Atlas, tarım kimyasallarının tarla kuşları ve kelebek popülasyonlarında %30 düşüş sağladığını söylüyor. Yeni bir Pestisit Atlası raporlarına göre, küresel pestisit kullanımı 1990’dan bu yana %80 arttı ve dünya pazarı gelecek yıl 130 milyar Dolar seviyesine ulaşacak, Türkiye de bu rapor içinde yer alıyor. Türkiye den alınan toplam numune sayısı110 – Yasaklı pestisit içeren örnek sayısı 11 – Yasaklı pestisitlerle kontamine yüzde ihracat %10 olarak yer almış.
Detayları merak eden https://turkulak.com.tr/ okuyucularımız için Pesticide Atlas – Pestisit Atlası link – https://www.paneurope.info/sites/paneurope.info/files/public/resources/reports/PesticideAtlas2022_Web_20221010.pdf
Rapor içinde dikkat çeken başlıklar altında bölümler var “ Tarihinde hiç olmadığı kadar – çok yaygın şekilde pestisit kullanılıyor” başlığı altından şu uyarı geliyor ‘Küresel mahsul üretiminin bir kısmı fark edilmeden kayboluyor, zararlılara ve bitki patojenlerine her yıl özel Pestisitler tasarlanıyor. Pestisitler verim kayıplarını önler – ama aynı zamanda yeni sorunlara da yol açar.’
İşte dünya genelinde insanlarımızın hala fark etmeden sağlığı besinle tehtid edildiğine rapora göre dikkat çekilen önemli nokta da şu ; pestisitlerin her yıl tahmini 11.000 ölümden ve 385 milyon insanın zehirlenmesinden de sorumlu olduğu belirtiliyor.
Zararlı tarım ilacı olarak bilinen yani pestisit kullanımı biyoçeşitliliği vurdu, 1990’dan bu yana tarla kuşları ve çayır kelebeklerinin popülasyonlarında yaklaşık %30’luk bir düşüşe neden oldu. Avrupa’daki neredeyse her 10 arıdan biri , herbisitlerde toksik kimyasal formülasyonların pestisitler ve gübreler kullanılmasından dolayı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Atlası derleyen gruplardan biri olan Friends of the Earth Europe’da kampanya yürütücüsü olan Clara Bourgin şunları söyledi: “Kanıtlar şaşırtıcı; Zehirli kimyasalların yoğun kullanımına dayanan mevcut gıda sistemi, çiftçileri ve tüketicileri ciddi şekilde başarısızlığa uğratıyor ve biyoçeşitliliğin çöküşünü besliyor. AB’nin, tarım işletmelerinin giderek artan zehirli ticaretine gözlerini kapamayı bırakması ve bunun yerine vatandaşlarını dinlemesi gerekiyor.”
AB, uzun süredir pestisitlerin neden olduğu zarardaki azalmaları dengeleme girişimleri ile tarım lobilerinden bu ilaçların sürekli kullanımına yönelik talepler arasında bölünmüş durumda. Geçen hafta, bir AB komitesi , Bayer’in en çok satan Roundup herbisitinin temel bileşeni olan glifosat için bir yıllık uzatma konusunda anlaşamadı . Tartışmalı ürün için mevcut yetkilendirme, Aralık ayının ortasında sona erecek.
Bir Avrupa Komisyonu sözcüsü, şimdi davayı “mümkün olan en kısa sürede” bir AB temyiz komitesinin önüne getireceğini söyledi. “Onayı uzatmak için yasal yükümlülüğümüze uymak zorundayız ve yaptığımız da bu” dedi, ancak temyiz reddedilirse ne olacağı konusunda yorum yapmaktan kaçındı.
AB, bu yılın başlarında Ukrayna savaşı kızışırken gıda güvenliğinin öncelikli olması gerektiğini savunarak , yeşil tarım kurallarının bazılarını zaten gevşetti .
Şimdi birkaç AB ülkesi, gözünü blokun amiral gemisi Farm to Fork stratejisinden 2030 yılına kadar pestisit kullanımını ve riskleri yarıya indirme sözünü yeniden değerlendirmeye dikti .
BirdLife Europe’un politika şefi Ariel Brunner şunları söyledi: “Çiftlik lobisi, bizi ekolojik çöküş yolunda tutmaya çalışmak için Ukrayna’daki Rus saldırganlığını alaycı bir şekilde kullanıyor. Avrupa Komisyonu siren şarkılarına direnmeli, Yeşil Anlaşmasını savunmalı ve çiftçiliğin artan ekolojik ve iklim krizinden sağ çıkması için ihtiyaç duyduğu derin değişiklikleri zorlamalı.” Tüm pestisitlerin dörtte biri, aynı zamanda dünyanın en büyük bitki koruma ürünleri ihracatçısı olan AB’de satılmaktadır. Bununla birlikte, AB yasaları şu anda kıtada yasaklanan zehirli ot öldürücülerin daha zayıf düzenlemelere sahip gelişmekte olan ülkelere ihracatına izin vermektedir.
Atlas, 2018’de Avrupalı zirai ilaç şirketlerinin kendi tarlalarında yasaklanmış 81.000 ton pestisit ihraç etmeyi planladığını söylüyor. Aynı yıl, Mali ve Kenya’da kullanılan tüm pestisitlerin %40’ından fazlasının ve Nijerya’nın dört eyaletinde kullanılan tüm pestisitlerin %65’inin son derece tehlikeli olduğu bulundu.Komisyon , 2020 Yeşil Anlaşması’nın bir parçası olarak zehirli kargoların sevkiyatını sona erdirmeye çalışma sözü verdi , ancak Guardian gazetesi tarafından görülen 2023 için sızdırılmış bir komisyon çalışma programında yasama önerisi özellikle yok.Eski bir Yeşil Milletvekili olan Michèle Rivasi Pazartesi günü AB’nin çevre komiseri için öfkeli bir tweet’te ihracatı “çevre bombası ve insan hakları ihlali” olarak kınadı.
Atlasta kaydedilen 385 milyon pestisit zehirlenmesi vakasının 255 milyonu Asya’da ve 100 milyonu Afrika’daydı, ancak sadece 1,6 milyonu Avrupa’daydı.
Michèle Rivasi Guardian gazetesine konuya ilgili olarak şunları söyledi: “Komisyon, yasaklı pestisitlerin ihracatını durduracak bir metin önermeye kararlı olduğu için öfkeliyim ve çok hayal kırıklığına uğradım. İnsanların ölümlerinde suç ortağıyız ve bunu kabul edilemez buluyorum.”
Uluslararası Çevre Hukuku Merkezi tarafından geçen ay yayınlanan bir yasal görüş , AB’nin yasaklı pestisitlerin Afrika ve Orta Amerika’ya ihracatının bloğun uluslararası yasal yükümlülüklerini ve insan hakları yasasını ihlal ettiğini ortaya koydu.
2022 Pesticide Atlas – Pestisit Atlas raporu içinde yer alan – PESTİSİTLER HAKKINDA TARIMDA 12 KISA DERS –
1) Sağlık ve ekolojik sonuçları uzun süredir bilinmesine rağmen, küresel pestisit tüketimi artıyor. BİYOÇEŞİTLİLİK KORUMA’nın uluslararası hedeflerine ancak pestisit kullanımının önemli ölçüde azaltılmasıyla ulaşılabilir.
2) Herbisitler istenmeyen bitkilere karşı uygulanan ve EN ÇOK KULLANILAN AKTİF MADDE GRUBUDUR. Böcek öldürücüler böceklere karşı etkilidir. Genellikle en küçük miktarlarda ve hatta hedef alınmayan diğer böceklere karşı bile etkili olur.
3) Dünya çapında yaklaşık 385 milyon PESTİSİT ZEHİRLENMESİ vakası her yıl meydana gelmektedir. Küresel Güney’de kırsal alanlarda çalışan insanlar,
özellikle etkileniyor.
4) AVRUPA’DA İZİN VERİLMEYEN pestisitler EKOLOJİK VEYA SAĞLIK NEDENLERİ bilinmesine rağmen hala üretiliyor ve diğer ülkelere ihraç ediliyor. Avrupalı
şirketler de bu işin içinde.
5) AB’nin yetkilendirme için katı kriterleri vardır pestisitlerin Ancak zararlı ETKİLERİ TÜM EKOSİSTEMLER ÜZERİNDEKİ PESTİSİTLER dikkate alınır.
6) Pestisit etken maddeleri genellikle bulundukları yerde kalmazlar. Toprağa ve YERALTI SUYUNA sızabilirler, havalanabilirler veya uçup gidebilirler – bazıları 1.000 kilometreden fazla uzakta bulunabilir.
7) Pestisitler, sızma, yüzey akışı yoluyla suyu KONTAMİNE ETTİRİR ve taşınır. Ayrıca toprakta birikir ve olumsuz etkiler gösterirler,toprak ömrü üzerindeki etkileri olur – bazen on yıllar boyunca kalırlar.
8) Gıdalardaki pestisit kalıntıları İNSANLARIN SAĞLIĞI. Dünya çapında ulaşma çabalarına rağmen uyumlaştırılmış standartlar, maksimum kalıntı seviyeleri
ülkeden ülkeye büyük farklılıklar göstermektedir.
9) Küresel Kuzey’den dört şirket dünyanın küresel pestisit pazarının yüzde 70’ini kontrol ediyor.. İŞLERİNİ GENİŞLETİYORLAR pestisitlerin daha az sıkı bir şekilde kontrol edildiği Küresel Güney’e doğru .
10 ) Yararlı böcekler ZARARLILARA KARŞI DOĞAL DÜŞMANDIR ve yararlı böceklerle faydalı ortamlar yaratmak için pestisit kullanımını azaltmaya yardımcı olabilirler.
11 ) AB şimdiye kadar Tarım ilacı Pestisitlerin kullanımını azaltmakta başarısız olmuştur. ÇATALDAN ÇATALA STRATEJİSİ, yeni bir düzenleme getirerek bunu değiştirmek için 2030 yılına kadar pestisit kullanımının yarısı hedefleniyor. AB’nin Ortak Tarım Politikası henüz buna uyumlu değildir.
12) Endüstriyel monokültürlerden farklı olarak, agroekolojik yetiştirme uygulamaları, daha fazla ürün rotasyonu ve kombinasyonları dahil olmak üzere, çiftçilere daha az pestisit kullanma veya hiç pestisit kullanmama yetkisi verir. Dünyanın bazı bölgeleri ileri gidiyor. Ancak PESTİSİTLERİN AZALTILMASI HAKKINDA bağlayıcı bir uluslararası ANTLAŞMA henüz mevcut değil.