Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında Cuma akşam saatlerinde bir patlama meydana geldi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumartesi sabahı Twitter hesabından yaptığı açıklamada 28 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi, “İstanbul’da 6, Bartın’da 5 olmak üzere toplam 11 hastamızın tedavisi için gereken her şey yapılıyor” dedi.
Koca “Biri ağır, dört hastamız yoğun bakımda. 1 hastamız serviste tedavi görüyor. 6 vatandaşımız uçak ambulanslarla İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Yanık Merkezine sevk edildi” ifadelerini kullandı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Cumartesi sabah yaptığı açıklamada 58 işçinin kurtarıldığını, içerde 15 madencinin kaldığını açıkladı.
Bakan Soylu: Riskli bölgede 49 işçi vardı
Patlamanın ardından Bartın’a giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu burada yaptığı açıklamada madende 110 kişinin çalıştığını ifade etti.
Bakan Soylu açıklamasında “Hakikaten üzüntü duyduğumuz ve söyleyeceklerimizi de paylaşmaktan üzüntü duyduğumuz bir tabloyla karşı karşıyayız. 110 kardeşimiz çalışıyordu. Bir kısmı kendisi çıktılar, bir kısmı kurtarıldı. Riskli bölgede 49 kardeşimiz vardı” dedi.
Bakan Dönmez: İlk değerlendirmelere göre patlamanın nedeni grizu
Twitter paylaşımının sonu, 1
Bakan Soylu’dan sonra açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ilk değerlendirmelere göre patlamanın nedeninin grizu olduğunu belirtti.
Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre Dönmez arama çalışmasına katılan ekiplerin güvenli şekilde faaliyetlerini yürütmesi gerektiğini anlattı ve “O açıdan biraz daha sabırla beklemek durumundayız. Tüm yetkili arkadaşlarımız aşağıda maden ocağında bu çalışmaları yürütüyor. Şehitlerimize rahmet diliyorum, yakınlarına Allah sabır versin. Yaralılara da acil şifalar diliyorum” dedi
Bakan Dönmez, bir gazetecinin madende bulunan 15 işçinin yerlerinin tespit edilip edilmediğine ilişkin sorusu üzerine, “15 kişinin nerede olduklarını biliyoruz. Patlamanın olduğu yer aşağı yukarı belli, yerlerini biliyoruz. 10-11 işçi, yangının devam ettiği bölgede. Çok büyük yangın değil. Güvenli şekilde oraya girmek için yangının ve karbonmonoksit gazının bertaraf edilmesi gerekiyor. Bazı bölgelerde kısmı göçükler var. 4-5 işçimizin de göçüklerin olduğu bölgede olduğunu değerlendiriyoruz” cevabını verdi.
Bartın Valisi Nurtaç Arslan, patlamadan sonra yaptığı ilk açıklamada yer altında mahsur kalan madenciler olduğunu belirtmişti.
Arslan, ilk bilgilere göre yer altında 49 kişinin olduğunu söylemişti.
TSİ 18.15 sıralarında meydana gelen patlama sonrası maden ocağına sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Bartın’a gidecek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bartın’da maden ocağında meydana gelen patlama sebebiyle bugünkü Diyarbakır programını iptal etti.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır’a yapacağı ziyareti ileri bir tarihe erteledi.
Erdoğan’ın bugün Bartın’a giderek kurtarma çalışmalarını yerinde koordine edeceği öğrenildi.
Twitter paylaşımının sonu, 2
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, maden patlamasıyla ilgili Twitter hesabından da şu açıklamalarda bulundu:
“Bartın’ımızın Amasra ilçesinde meydana gelen maden patlamasında hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır niyaz ediyorum. Yaralanan kardeşlerime de acil şifalar diliyorum.
“Olay sonrası süratle başlayan arama kurtarma başta olmak üzere, patlama ile ilgili tüm konularda bütün kurumlarımız çalışmalarını titizlikle sürdürmektedir. Çalışmaları yerinde icra etmek ve denetlemek amacıyla üç bakanımız, verdiğimiz talimat üzerine bölgeye intikal etmiştir. Ben de Diyarbakır programımı iptal ederek inşallah Amasra’ya geçecek, tüm çalışmaları yerinde koordine edeceğim.
“Bölgedeki tüm sağlık ekiplerimiz, hastanelerimiz yaralı kardeşlerimiz için seferber edilmiştir. Mevcut tesislere ilave olarak Sağlık Bakanlığımız bölgede bir acil müdahale ünitesi kurmuştur. İhtiyaç halinde yaralılarımızı sevk amacıyla ambulans uçaklarımız hazırdır. Patlamayla ilgili gerekli soruşturma başlatılmış, 3 savcımız görevlendirilmiştir. Soruşturma tüm boyutlarıyla devam etmektedir.
“Meydana gelen bu üzücü hadiseyle ilgili sadece resmi kurumlarımızın açıklamalarının dikkate alınması, provokatif ve dezenformasyon içeren art niyetli içeriklere itibar edilmemesi gerekmektedir. Temennimiz can kaybının daha fazla artmaması, madencilerimizin sağ salim kurtarılmasıdır ve tüm çabalarımız bu yöndedir.”
Bozdağ: Hadise bütün boyutlarıyla soruşturulacaktır
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da Twitter hesabından yaptığı açıklamada patlamada yaralanan ve madende mahsur kalanlara geçmiş olsun dileklerini iletti.
Bozdağ şu ifadeleri kullandı:
“Yaralı işçilerimize acil şifalar diliyorum. Madende mahsur kalan işçilerimize ulaşmak, onları sağ ve salimen kurtarmak için çalışmalar devam etmektedir. Devletimiz, tüm imkan ve kabiliyetlerini seferber etmiştir. Madende mahsur kalan işçilerimizin sağ ve salimen kurtarılması hepimizin en büyük dileğidir. Patlamayla ilgi Amasra Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlatmıştır. Hadise bütün boyutlarıyla soruşturulacaktır,” ifadelerini kullandı.
Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı, patlamayla ilgili soruşturma başlattı.
Başsavcılık, olayla ilgili 3 savcının görevlendirildiğini duyurdu.
AFAD’ın hatalı paylaşımı tepki çekti
İçişleri Bakanlığı’na bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), patlamanın trafo kaynaklı olduğunu açıkladı, daha sonra bu tweetini kaldırdı.
AFAD hesabından akabinde atılan tweette patlamanın trafo kaynaklı olduğu bilgisinin sehven paylaşıldığı ifade edildi.
Twitter paylaşımının sonu, 3
Kurtulan işçi: Göz gözü görmedi
Bartın’daki madende yaşanan patlama üzerine ilk açıklama Bartın Valiliğinin Twitter hesabından yapıldı.
Açıklamada “Amasra Taşkömürü İşletme Müessesinde saat 18:15 sularında -300 kotunda henüz nedeni belli olmayan kısmi bir patlama meydana gelmiştir. Olay yerine tüm ekiplerimiz seferber edilerek gerekli çalışmalara başlanmıştır,” ifadeleri kullanıldı.
Bartın Valisi Nurtaç Arslan maden ocağında yaptığı açıklamada, “-300 kotunda 44 kişi, -350 kotunda da 5 kişi var. 8 kişi kendi imkanlarıyla kurtarıldı. Bütün ekiplerimiz seferber. Şu an 6. yaralımızı çıkarıyoruz” dedi.
Nurtaç Arslan, ayrıca maden ocağından çıkan bir işçi ile konuştu.
İşçi “Hiçbir şey bilmiyoruz. Toz-duman oldu, ne olduğunu bilmiyoruz. Kendi imkanlarımla çıktım. Patlama büyük ihtimalle de tam olarak, yani biz biraz geride olduğumuzdan dolayı sadece basınç oldu. Basınçtan dolayı toz kütlesi oldu, göz gözü görmedi,” dedi.
İletişim Başkanlığı, olayın aydınlatılması ve nedeninin tespit edilmesine yönelik incelemelerle, mahsur kalan maden işçilerinin kurtarılması için çalışmaların sürdürüldüğünü açıkladı.
Yapılan açıklamada, “Gerekli bilgiler, ilgili kurumlar tarafından düzenli olarak paylaşılmaktadır. Bu açıklamaların takip edilmesi, resmi makamların paylaştığı bilgiler dışındaki iddia ve spekülasyonlara itibar edilmemesi gerekmektedir” denildi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla maden ocağı patlamasının yaşandığı Bartın Amasra’ya gidip inceleme yapmak üzere bir heyet de oluşturuldu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın başkanlığındaki heyette Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Zonguldak Milletvekilleri Ünal Demirtaş ve Deniz Yavuzyılmaz’ın yer aldığı açıklandı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Psikososyal destek ekiplerimiz derhal bölgeye intikal ettiler. Süreci yakından takip ediyoruz. Sorumlu Bakanlıklardan biri olarak tüm kurum ve kuruluşlarımızla gerekli her türlü çalışmayı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: BBC