Psikolog Ayça Attay, medikalmedya.com sitesinde yer alan bugünkü yazısında, çocukların okula uyum sürecini anlattı. Ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulunan Attay’ın yazısı şöyle:
Okul öncesi dönem, çocukların fiziksel ve psikolojik olarak en hızlı geliştikleri dönem olarak değerlendirilmektedir. Çocuklarımızın geleceğini belirleyen gelişimsel özelliklerin en büyük adımı bu dönemde atılır. Anaokulu, çocuğun gelişim sürecinde çevreyle kurduğu ilk sosyal bağdır. Çocuk, okul ortamında akranları ile psiko-sosyal olarak gelişim göstererek kendini geleceğe hazırlar.
Tabi ki okula başlamak sanıldığı kadar kolay olmaz. Bu noktada sevgili ebeveynler, yapmanız gereken en önemli şey çocuklarımızın boyuna inerek olay ve durumlara onların perspektifinden bakabilmektir.
Çocuklar için hayatlarındaki ilk büyük değişim; güvenle büyüdükleri ve yaşadıkları evlerinden ayrılıp okul yaşantısına başlamaktır. Okul demek yeni bir rutin demektir ve çocuklar rutinlere ihtiyaç duyarlar.
Okula uyum sürecinin başlaması çocuklarda ilk olarak heyecan yaratsa da ağlama, okula gitmek istememe, gece rüyalarının artması, sınıfa girmek istememe, etkinliklere katılmama ve benzeri davranışları da beraberinde getirmektedir. Bu durumda çocukların kendini güvende hissetmesi için zamana ihtiyaçları vardır.
Bu yeni süreç çocuk kadar ebeveynlerini de etkilemektedir. Çocuk, ebeveynlerinden aldığı sözlü ya da sözsüz mesajlar sayesinde güven kazanmaktadır. Ebeveynin çocuğu okula bırakırken kaygılı bir ifadeye sahip olması, kaygılarını sıklıkla dile getirmesi, ebeveynin okul ile ilgili şüphelerinin olması, çocuk okula gelmek istemediğinde çocuğu okula getirmemesi, çocuğun okula uyum sürecini negatif yönde etkilemektedir.
Okula uyum ile hedeflenen; çocuğun okul ile dengeli ve sürdürülebilir bir ilişki kurabilmesidir. Okula uyum aynı zamanda, ebeveyn tutumları, çocuğun mizacı, geçmiş deneyimleri, çocuğun akran ilişkileri ve sosyal becerilerine göre de şekillenmektedir.
Okula Uyumu Desteklerken Yapılması Gerekenler:
–Sabırlı ve tutarlı olunmalı,
–Okula ve öğretmenlere olan güven çocuğa hissettirilmeli,
–Öğretmen, rehberlik servisi ve aile işbirliği içinde olmalı,
–Ebeveyn duygusal olarak hazır olmalı,
–Çocuk okulu ziyarete gelmeli, okul ve öğretmeni ile tanışmalı,
–Okula gelmeden önce okul temalı kitaplar okunmalı,
–Çocuğa okulun nasıl bir yer olduğu ne neden gitmesi gerektiği anlatılmalı,
–Ebeveynin çocukla vedalaşmadan ayrılmaması,
–Okula hazırlık sürecine çocuğun dahil edilmesi (okul eşyalarının beraber seçilmesi vs.),
–Çocuğun sorularına sabırla ve dürüstlükle cevap verilmesi,
–Çocuğun anlaşıldığını hissetmesi.
Özetle, her çocuk farklıdır sözünden yola çıkarak; her çocuğun okula uyumunun farklı ve sabır gerektiren bir süreç olduğunu hatırlamak gerekir. Buradaki en önemli husus güven duygusunun ebeveyn tarafından kurulmuş olması, çocuğun bu durumda destekleniyor olması ve ebeveynin ve çocuğun okuluna güvenmesidir.
UYUM SÜRECİ KİTAP ÖNERİLERİ:
PSİKOLOG AYÇA ATTAY