İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Kraliçe II. Elizabeth, 96 yaşında hayatını kaybetti – Fısıltılar sonrasında saatler süren belirsizlik – ardından Kraliçe’nin ölüm haberi geldi – Britanya’nın ikinci Elizabeth dönemi kapanıyor ve oğlu Kral III. Charles’ın saltanatını müjdeleniyor –
İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Kraliçe II. Elizabeth, 96 yaşında dün hayatını kaybetti. Ölüm, Britanya’nın ikinci Elizabeth döneminin kapandığını ve oğlu Kral III. Charles’ın saltanatını müjdeliyor. Buckingham Sarayı’nın 12.32’de yaptığı açıklamada, doktorlarının “sağlığı için endişelendiklerini” söylemesinin ardından Balmoral’da tıbbi gözetim altında olduğunu açıklamasının ardından dört çocuğu da Balmoral’a koştu.
İskoçya’da bulunan Prenses Anne hızla Balmoral’a gitti ve çok geçmeden hükümdarın diğer çocukları ve torunları yola çıktı. İlk gelen Charles oldu. Ulus endişeyle haber beklerken, Cambridge Dükü Prince William, Kraliçe II. Elizabeth’in ikinci oğlu York Dükü Prens Andrew ve Wessex Kontu Edward ve Kontesi Sophie, RAF Northolt’tan uçtular GMT 17:00 sularında Balmoral’a vardılar. Sussex Dükü Prens Harry de ayrıca İskoçya’ya gitti ve ailenin diğer üyeleri ile buluştu.
Buckingham Sarayı bayrağı yarıya indirildi –
BBC, Kraliçe II. Elizabeth’in ölümünü Buckingham Sarayı açıklamasından dakika duyurdu – Buckingham Sarayı GMT 18:30’da kısa ölüm ilamını şöyleydi: “Kraliçe bu öğleden sonra Balmoral’da huzur içinde öldü. Kral ve Kraliçe Eş bu akşam Balmoral’da kalacak ve yarın Londra’ya dönecekler.” BBC Buckingham Sarayı’nda zaten yarıya inen bayrakla yayınını kesti. Tecrübeli haber spikeri Huw Edwards kendini yayıncılık kariyerinin en duygusal duyurusunu yapmaya açıkça hazırlıyordu ve gözyaşlarına yakın sesi ile ölüm haberini şöyle verdi; “Birkaç dakika önce Buckingham Sarayı, Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth’in ölümünü duyurdu.”
Kraliçe’nin GMT 16.30’da öldüğünü söyleyen başbakan Liz Truss, Downing Street’in dışında ulusa seslenerek, “İkinci Elizabeth çağının geçişinden” söz etti. Dünyanın dört bir yanından taziye mesajları akarken, ulus bugün 10 gün sürecek resmi yas dönemine giriyor. Geleneksel olarak, yetkililer Kraliçe’nin ölümünü onaylayan bir bildiriyi Buckingham Sarayı’nın kapısına astılar. Kalabalıklar kraliyet saray ve konutlarının önünde toplandı, birçoğu gözyaşlarına boğuldu.
Elizabeth II, henüz teyit edilmemiş olmasına rağmen, 19 Eylül Pazartesi günü yapılması beklenen Westminster Abbey’de bir devlet cenazesi düzenlenecek. Önümüzdeki günlerde Edinburgh’daki St Giles Katedrali’nde 24 saat dinlenmesi bekleniyor ve halk tabutun önünden resmi olarak Londra’ya uçmadan önce geçmesi bekleniyor.
İngiltere Kraliçesi ve diğer 14 krallık ve 54 ulustan oluşan Commonwealth’in başkanı olarak II. Elizabeth, olağanüstü uzun bir saltanatı sırasında dünyanın en çok tanınan devlet başkanıydı.
Yeni hükümdar Kral Charles III olarak bilinecek –
Kraliçe öldüğü anda, taht derhal ve törensiz olarak eski Galler Prensi Charles’a geçti. Ancak Kral olarak taç giyebilmesi için atması gereken bir dizi pratik ve geleneksel adımlar var.
Adı ne olacak? Kral Charles III olarak bilinecek. Yeni kralın saltanatının ilk kararı şöyle; Charles – Philip – Arthur – George dört isminden herhangi birini seçebilirdi Kral Charles III tercih etti.
Unvan değişikliğiyle karşılaşan tek kişi o değil. Tahtın varisi olmasına rağmen, Prens William otomatik olarak Galler Prensi olmayacak bu ona babası tarafından verilmelidir. Babasının Cornwall Dükü unvanını devraldı William ve Kate şimdi Cornwall ve Cambridge Dükü ve Düşesi olarak adlandırılıyor.
Ayrıca Charles’ın Kraliçe Eşi olan eşi Camilla için yeni bir unvan var eş, hükümdarın eşi için kullanılan terimdir.
Resmi törenler – Charles’ın Cumartesi günü resmen Kral ilan edilmesi bekleniyor. Katılım Konseyi olarak bilinen bir tören organının önünde, Londra’daki St James Sarayı’nda gerçekleşecek. Privy Council üyelerinden (geçmiş ve şimdiki bir grup kıdemli milletvekilleri ve meslektaşlar) yanı sıra bazı kıdemli memurlardan, Commonwealth yüksek komiserlerinden ve Londra Belediye Başkanı’ndan oluşur.Teorik olarak 700’den fazla kişinin katılma hakkı var, ancak kısa sürede haber verilirse, gerçek sayının çok daha az olması muhtemeldir. 1952’deki son Katılım Konseyi’ne yaklaşık 200 kişi katıldı.
Taç giyme töreni –
Katılımın sembolik zirvesi, Charles’ın resmen taç giydiği “taç giyme” töreni olacak. Gerekli hazırlık nedeniyle, taç giyme töreninin Charles’ın katılımından çok kısa bir süre sonra gerçekleşmesi muhtemel değildir. Kraliçe Elizabeth Şubat 1952’de tahta çıktı, ancak Haziran 1953’e kadar taç giymedi.
Son 900 yıldır taç giyme töreni Westminster Abbey’de yapıldı. Abbey William orada taç giyen ilk hükümdardı ve Charles 40. olacak. Canterbury Başpiskoposu tarafından yürütülen bir Anglikan dini hizmetidir. Törenin zirvesinde, Charles’ın kafasına St Edward’s Crown’u yerleştirecek – 1661’den kalma som altından bir taç.
Crown Jewels at the Tower of London – Kraliyet Mücevherlerinin en önemli parçasıdır ve yalnızca taç giyme töreni sırasında hükümdar tarafından giyilir (en azından 2.23 kg – ağırlığında olduğu için). Kraliyet düğünlerinin aksine, taç giyme töreni bir devlet olayıdır hükümet bunun için para öder ve nihayetinde konuk listesine karar verir.
Birleşik Krallık gazeteleri Kraliçe II. Elizabeth’in ölümünü nasıl yansıtıyor – Gazete manşetleri: ‘Hizmette adanan bir hayat’ –
Birleşik Krallık gazeteleri, Kraliçe’nin ölümünden bu yana ilk özel ek sayfalarını yayınladı. İşte tarihi ön sayfalarında yer alan manşetler ve kısa detayları;
Times, Kraliçe’nin 1953’teki taç giyme töreninden çarpıcı bir fotoğrafıyla ve “Hizmette bir yaşam” sözleriyle işaret ediyor. Gazetenin arka sayfasında, 1957’de televizyonda yayınlanan ilk Noel yayınından bir alıntı yer alıyor: “Sizi savaşa götüremem. Size kanunlar veremem ya da adaleti yönetemem ama başka bir şey yapabilirim: Sizlere kalbimi verebilirim ve bütün bu eski adalara ve milletler kardeşliğimizin bütün halklarına olan bağlılığım.”
Daily Mail, Kraliçe’nin 1952 yılında Prenses Elizabeth olduğu bir portresiyle “Kalplerimiz kırıldı” diyor. “Kelimeler nasıl bulunur?” gazetenin köşe yazarı Sarah Vine soruyor. “Kederimiz, kavraması zor, yüzlerce farklı duygudur.”
Guardian da dahil olmak üzere birçok gazete, saltanatının başlangıcından itibaren Kraliçe’nin bir resmini tercih ediyor. Sir Cecil Beaton tarafından çekilen güçlü portre, Kraliçe’yi taç giyme töreninde tacını takarken ve asasını taşırken gösteriyor.
Miror, Kraliçe’nin ünlü profilini gösteren daha yeni bir fotoğrafını seçmiş. Gazete bir manşet yerine sadece “Teşekkür ederim” der.
Sun da dahil olmak üzere birçok gazete, Kraliçe’nin sonraki yıllarında düşünceli, yumuşak bir gülümsemeyle aynı siyah beyaz portresini seçiyor. Gazete, “Sun ve okuyucularımız sizi sevdi” diyor. “Kraliçemiz olduğun için gurur duyuyoruz.”riye devam ediyor.
Independent ayrıca taç giyme töreninden bir fotoğraf kullanıyor ve hükümdar için 10 günlük yas tutacağını söylüyor.
Daily Express, tamamen siyah beyaz bir ön sayfayla şöyle diyor: “Sevgili Kraliçemiz öldü.” Gazete, dünyanın “gerçekten büyük ve ilham verici bir hükümdar kaybının” yasını tuttuğunu söylüyor.
Daily Star, “Görevinizi yaptınız hanımefendi” diyor. Kırmızı üst logosunu siyaha çevirilmiş ve diğer birçok gazete gibi Kraliçe II. Elizabeth’in taç giyme töreni fotoğrafını seçmiş.