Çin’in Türkçe yayın yapan haber sitesi CRİONLİNE söz konusu gelişmeyi şu şekilde duyurdu ; Uzmanlar, COVID-19 salgınının etkisi tüm dünyada sürerken gerçekleşecek ziyaretlerin, Çin’in Afrika ülkelerine verdiği önemi ve kıta ile ilişkilerini geliştirme konusundaki kararlılığını yansıttığını belirtiyor.
Wang’ın Afrika gezisinin, aynı zamanda Çin-Afrika İşbirliği Forumu ve Çin-Afrika İşbirliği Forumu Beijing Zirvesi’nde elde edilen neticelerin hayata geçirilmesinin yanı sıra, Çin-Afrika geleneksel dostluğunun güçlendirilmesine katkı sağlayacağı ifade ediliyor.
Çin’in eski Pretorya Büyükelçisi ve Çin hükümetinin Afrika işlerinden sorumlu ilk özel temsilcisi Liu Guijin, Çin Medya Grubu’na verdiği özel röportajda, COVID-19 salgını yayılmayı sürdürürken, Çin’in Afrika ülkeleriyle yüz yüze iletişim, istişare ve koordinasyonda ısrar etmesinin, kıtaya yönelik samimi hislerinin bir yansıması olduğu gibi, Afrika’ya ve Çin-Afrika ilişkilerine verdiği önemi yansıttığını kaydetti.
Çin dışişleri bakanlarının 1991’den bu yana her yılın ilk dış gezisini Afrika’ya gerçekleştirmesi geleneği, salgının etkilerine karşın 2021’de de devam ettiriliyor.
Liu Guijin, Çin’in bu diplomasi geleneğinin Afrika’ya verilen önemin en büyük yansımalarından olduğunun altını çizerek, başka hiçbir ülkenin kıtaya böyle içtenlikle yaklaşmadığını kaydetti.
Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin Afrika ziyareti esnasında Çin ve Afrika liderleri arasında varılan önemli uzlaşıların hayata geçirilmesi, Çin-Afrika İşbirliği Forumu Beijing Zirvesi’nde ve COVID-19 salgınıyla mücadele konulu Çin-Afrika Olağanüstü Zirvesi’nde elde edilen sonuçların yerine getirilmesi teşvik edilecek.
Ziyaretle aynı zamanda Afrika ülkelerine, salgınla mücadele etme ve ekonomik toparlanma gerçekleştirme ile Çin ile Afrika’nın “Kuşak ve Yol”u birlikte inşa etmesi konularında destek sağlanacak.
COVID-19 salgınının ortaya çıktığı ilk günlerde, birçok Afrika ülkesinin Çin’e yardım elini uzatarak bağışta bulunduğunu hatırlatan Liu Guijin, salgının Afrika’ya yayılmasından sonra Çin’in de kıtaya destek sağladığını, bunun Çin ile Afrika arasındaki dayanışma ve karşılıklı yardımlaşmanın bir yansıması olduğunu kaydetti.
2021, aynı zamanda Çin-Afrika İşbirliği Forumu Beijing Zirvesi’nin sonuçlarının hayata geçirilmesi için belirlenen takvimin de son yılı. Yeni forum, bu yıl Senegal’de yapılacak.
Çin Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Wang Yi, Afrika ziyareti kapsamında, muhataplarıyla yeni forumun hazırlıkları konusunda görüş alışverişinde bulunacak.
Çin-Afrika İşbirliği Forumu’nun 2000 yılında kurulmasından bu yana, iki taraf arasındaki ticaret hacmi 20 kat, Çin’in Afrika’ya doğrudan yatırımları ise 100 kat arttı.
Çin ile Afrika arasında serbest ticaret bölgesi, dijital ekonomi, yoksulluğun azaltılması ve iklim değişikliği gibi alanlardaki işbirliğinin umut verici olduğunu belirten uzmanlar, Wang’ın ziyaretinin salgın sonrası dönemde Çin-Afrika ilişkilerinin gelişmesine ivme kazandıracağı kanısında.
Diğer yandan, yeni yılın ilk gününde Çin ile Afrika ülkeleri arasındaki ilk serbest ticaret anlaşması olan Çin-Mauritius Serbest Ticaret Anlaşması yürürlüğe girdi.
Liu, “Afrika ülkelerinde serbest ticaret bölgelerinin kurulması ve birleşik bir pazar oluşturulması, doğal olarak Çin-Afrika ekonomik ve ticari ilişkilerinin gelişmesine fayda getirecek.” diye konuştu.
Çin-Afrika işbirliğinin nasıl güçlendirileceğinin ve Çin-Afrika İşbirliği Forumu 8. Bakanlar Konferansı’nın bu yıl iki tarafın ilişkilerindeki başlıca konular olacağını vurgulayan Liu, “Ortak zorluklarla nasıl başa çıkılacak, yeni durumda ekonomik ve ticari işbirliği nasıl güçlendirilecek, salgın sonrası ekonomi nasıl yeniden canlandırılacak ve inovasyona dayalı kalkınma nasıl gerçekleştirilecek… Tüm bunlar, işbirliğinin güçlendirilmesinde önem taşıyan alanlar.” dedi.
Öte yandan, Çin hükümetinin Afrika işlerinden sorumlu özel temsilcisi Xu Jinghu, en büyük gelişmekte olan ülke konumundaki Çin ile en fazla gelişmekte olan ülkenin yoğunlaştığı kıta konumundaki Afrika’nın uluslararası ilişkilerde doğal müttefikler olduğuna işaret etti.
Xu, Çin’in krizleri gelişmekte olan ülkeler dâhil olmak üzere tüm ülkelerle birlikte ele alarak dünyanın barış ve kalkınmasına katkı sağlayacağını, Wang Yi’nin Afrika ziyaretiyle bu önemli mesajın tüm dünyaya yeniden aktarılacağını kaydetti.
2020’de tek taraflılık, korumacılık ve güç siyaseti, uluslararası işbirliğinin önündeki temel engeller hâline geldi. Çin Afrika Araştırmaları Enstitüsü Başkan Yardımcısı Li Xinfeng, Çin’in Wang Yi’nin ziyaretini dayanışma ve işbirliğini yeniden vurgulamak için bir fırsat olarak gördüğünü kaydetti. Li, Çin’in ekonomik küreselleşmeyi desteklemek, çok taraflılığı savunmak ve gelişmekte olan ülkelerin çıkarlarını daha da iyi korumak için kıta ülkeleriyle birlikte çalışacağını belirtti.
Son dönemde Çin-Afrika ilişkileriyle ilgili ortaya atılan bazı iddialara da değinen Li Xinfeng, Wang Yi’nin ziyaretinin Çin-Afrika ilişkilerinin üçüncü bir tarafı hedef almadığını yeniden göstereceğini vurguladı.
Xu Jinghu da Çin’in yoksullukla mücadelede elde ettiği büyük başarıların Afrika halkını cesaretlendirdiğini, iki tarafın gelecekte yoksulluğun azaltılması, ekonomik toparlanma ve gıda güvenliği gibi konulardaki işbirliğini artırmaya devam edeceğini söyledi.
Li Xinfeng, ayrıca “Aşı başta olmak üzere sağlık alanlarındaki işbirliği, önümüzdeki dönemde Çin-Afrika işbirliğinin odak noktalarından olacak. Geleneksel Afrika tıbbının bulaşıcı hastalıkları önleme ve tedavi etmedeki kullanımına ilişkin araştırmalarda yeni ilerlemeler kaydedilecek.” diye konuştu. Li, Çin-Afrika işbirliğinde halkın günlük yaşamının iyileştirilmesi konusunun da ziyarette önemli yer tutacağını sözlerine ekledi.