BM raporu: Uygurlara yönelik muamele ‘modern kölelik’ biçimi
Birleşmiş Milletler’in (BM) yayınladığı yeni bir raporda, Çin’in Sincan bölgesindeki azınlıklar istekleri dışında çalışmaya, fiziksel ve cinsel şiddete ve modern bir kölelik biçimi olabilecek “diğer insanlık dışı veya aşağılayıcı muameleye” maruz kalmaya zorlandıkları belirtildi.
BM Özel Raportörü Tomoya Obokata, BM İnsan Hakları Konseyi’nin yaklaşan 51. oturumu öncesinde “Çağdaş Kölelik Biçimleri ve Sonuçları” hakkındaki raporunu yayınladı.
Özel Raportör Obokata raporunda, Çin’in Sincan’daki Uygurlara yönelik muamelesinin “modern kölelik” biçimi olabileceğini belirtirken, Çin’in insan hakları uygulamalarına en açık eleştirilerden biri olan, Doğu Türkistan’daki zorla çalıştırma iddialarını “makul” buldu. Obokata, İşgal Altındaki Doğu Türkistan’da Uygurlar, Kazaklar, Kırgızlar ve diğer Türk halklarının zorla çalıştırıldığı sonucuna vardı.
20 sayfalık raporda, Çin’in Doğu Türkistan’da zorla çalıştırılmayla ilgili olarak, “aşırı gözetim, kötü yaşam ve çalışma koşulları, gözaltı yoluyla hareketin kısıtlanması, tehditler, fiziksel ve/veya cinsel şiddet dahil olmak üzere, zorla çalıştırma sırasında etkilenen işçiler üzerinde uygulanan yetkilerin niteliği ve kapsamı” belirtilen raporda, insanların “diğer insanlık dışı veya aşağılayıcı muamelelere” maruz kaldıkları bilgisi yer aldı.
Raporda, bazı durumlarda, işçilerin karşı karşıya olduğu koşulların “insanlığa karşı bir suç olarak köleleştirmeye kadar varabileceği ve daha fazla bağımsız bir analizi hak ettiği” belirtildi.
Çin hükümeti, tahminen 1,8 milyon Uygur Türkü ve diğer Müslüman azınlıkları, Pekin’in bölgedeki dini aşırıcılığı ve terörizmi önleme amaçlı olduğunu belirttiği “yeniden eğitim” kamplarında tutarken, zorla çalıştırma, grupların sistematik olarak bastırılmasının önemli bir parçası olarak öne çıkıyor.
Kaynak: Karar