2022-Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) yayımladığı 2022 YKS Sayısal Verileri çalışmasına göre, YKS’nin Temel Yeterlilik Testi (TYT) oturumuna 3 milyon 8 bin 287, Alan Yeterlilik Testi (AYT) oturumuna ise 1 milyon 852 bin 678 aday katıldı. Toplam 96 bin 518 aday sınavda sıfır çekti. Eğitim uzmanı Salim Ünsal, Medyascope’a değerlendirdi.
Eğitim uzmanı Salim Ünsal “Bu sene sıfır çekenlerin bu kadar artmasının sebebi barajın kaldırılması ile birlikte aslında hiç sınava girme fikri olmayan öğrencilerin yerleşme arzusu ile başvuru yapmasından kaynaklanıyor” dedi.
YKS’nin temel amacının öğrencileri bir üst okula taşıyabilmek için sıraya dizmek olduğunu belirten Ünsal, “Öğrencilerin verdikleri cevaplara göre birtakım analiz ve değerlendirmeler yapılabilir. Bu doğrudur ama öğrenciler bu sınava ülkenin eğitimini değerlendirmek amacıyla girmiyorlar. Bu nedenle sınavın nevi şahsına münhasır değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.
“Ülke eğitimi iç açıcı değil“
Sınav sonuçlarında bir çelişki olduğunu belirten Ünsal, öğrencilerin diploma notlarının sınav ortalamasından daha yüksek olduğuna dikkat çekti: “Ya okullarda notları çok yüksek veriyoruz ya da sınavı zor yapıyoruz. Dolayısı ile bu iki çelişki içerisinde yapılan bir sınav. Bu açıdan bakıldığında elde edilen başarı ülke eğitimi açısından çok olumlu geribildirimler sunmuyor. Doğru ortalamaları da bizi bu anlamda doğruluyor. Siz 40 tane Türkçe sorusu yöneltiyorsunuz bunun ortalama olarak yarısı dahi öğrenciler tarafından doğru cevaplanamıyor. Matematikte 40 soru soruyorsunuz bunun ancak sekiz tanesi yapılabiliyor. Bakıldığında ülke eğitiminin çok da iç açıcı olmadığını görüyoruz.”
96 bin 518 aday sıfır çekti
Salim Ünsal, sıfır çeken aday sayısındaki artışa ilişkin olarak ise şunları söyledi:
“Sıfır çekmek hiç soru yapamamak değildir. Yaptığın yanlışların, doğruları götürmesi ile elde hiçbir şey kalmamasıdır. Bu sene sıfır çekenlerin bu kadar artmasının sebebi, barajın kaldırılması ile birlikte aslında hiç sınava girme fikri olmayan öğrencilerin yerleşme arzusu ile başvuru yapmasından kaynaklanıyor. Geçen senelerde 2 milyon 600 bin civarında olan başvurular bu sene 3 milyon 200 binin üzerine çıktı. Bu sıfır çeken aday sayısındaki artışın en önemli gerekçelerinden biridir.”
“Barajın kaldırılması üniversiteleri olumsuz etkileyecek”
Sınavdaki barajın kaldırılmasının üniversitelerin niteliğine olumsuz yansıyacağını dile getiren Ünsal, “Üniversitelere daha az başarılı öğrenciler de tercih yapıp yerleşebilecek. Daha çok öğrencinin girmesiyle daha fazla öğrenci mezun olacak. Bu istihdam sorununa da olumsuz olarak yansıyacak. Öğrencilere mezuniyet sonrası iş olanağı açısından da sıkıntı yaşatacaktır” dedi.
“Puana bakmayın, sıralamalar üzerinden gidin“
Öğrencilerin elinde tercih yapacakları puan türlerine ilişkin yerleştirme sıraları olduğunu ve bunları kullanacaklarını belirten Ünsal, puana bakılmamasını, sıralamalar üzerinden tercih yapılmasını önerdi: “Yerleştirme sıralarının etrafında tercih yapmaları gerekiyor. 50 bin sıralamada olan bir öğrenci 40 binden başlayarak 60-70 binlere doğru bir genişleme yapabilir. 24 tercih hakkının pek çoğunu kullansınlar, bir-iki tercih yaparak noktalamasınlar. Üniversiteleri gezerek, mesleki ve akademik anlamda bilgi alsınlar. Asla istemedikleri bölümü tercih listesine almasınlar.”
İlgi, yetenek, beklenti ve kariyer planlarının göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Ünsal, sözlerine şöyle devam etti:
“Öğrenciler ne yazık ki, bu unsurları göz ardı edebiliyorlar. Kendi ilgi ve yeteneklerine uygun mesleklerden ziyade ülkenin veya kendi yaş grubundaki insanların trendlerine kapılarak herkesin seçmek istediği ortak bölümlere daha çok yöneliyorlar. Tercihlere yönelimin en önemli nedeni, mezuniyet sonrası iş ve istihdam olanaklarına geçiş sürecidir. Akademik eğitimden sonra, özellikle iş ve istihdam alanına geçiş yapabilmek çok kolay değil. Öğrencilerin akademik eğitimlerini en iyi şekilde tamamlamaları ve bir taraftan da 21. yüzyıl becerileri anlamında bilişim, iletişim ve dil alanında kendilerini geliştirmeleri gerekmektedir.”
YKS tercihleri 27 Temmuz’da başlayacak
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada tercih işlemlerinin 27 Temmuz-5 Ağustos’ta yapılacağını bildirdi.
Aygün, açıklamasında “2022-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu bu hafta içinde yayımlayacağız. 2022-YKS tercih işlemleri 27 Temmuz 2022 tarihinde başlayacaktır. Adaylarımız tercihlerini 27 Temmuz – 5 Ağustos günleri arasında http://osym.gov.tr adresinden yapacaklardır” bilgisini paylaştı.