Akdeniz ülkesi İtalya’da hükümet, kuraklıktan en çok etkilenen 5 bölgede olağanüstü hal (OHAL) kararı aldı.
Son 70 yılın en şiddetli kuraklık kriziyle karşı karşıya bulunan ülkede, Başbakan Mario Draghi başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, bu durumdan en çok etkilenen kuzeydeki 5 bölgeye yönelik bir dizi karara imza attı.
Bakanlar Kurulu, Piyemonte, Lombardiya, Veneto, Emilia-Romagna ve Friuli Venezia Giulia bölgelerinde OHAL ilan ederken, krizi aşmak için yaklaşık 36,5 milyon euroluk kaynak ayırdı.
Söz konusu kaynaktan en çok pay, Emilia-Romagna (10,9 milyon euro) bölgesine tahsis edilecek.
İtalyan Ziraatçılar Derneğinin verilerinde, bu bölgelerdeki 270 bin kadar çiftliğin zor durumda olduğu belirtildi.
Buğday ve pirinç dahil ülkenin gıda üretiminin yaklaşık yüzde 40’ını karşılayan Po Nehri Vadisi de yaklaşık dört aydır neredeyse hiç yağış almadı.
Uzmanlar, ülke genelinde kuraklık krizinin tarımsal üretimin yüzde 30’unu tehdit ettiğini ve şu ana kadar tarım alanında 3 milyar euroya yakın zarara yol açtığını belirtiyor.
OHAL kamu güvenliği, kamu ve özel mülkiyetin gördüğü zararın onarılması ve halkın normal yaşam koşullarını garanti altına almak için gerekli acil müdahalelerin uygulanmasını sağlamak üzere “olağanüstü imkan ve yetki” vermeyi amaçlıyor.
Ülkenin en büyük tarım sendikası Coldiretti’ye göre kuraklık, Parma jambonunun üretildiği Po Vadisi’ndeki hayvanların yarısını da tehdit ediyor.
Maggiore ve Garda göllerinde su seviyesi yılın bu zamanı için normalin altında seyrederken, daha güneyde Roma’nın içinden geçen Tiber Nehri’nin seviyesi de düşmüş durumda.
Kuraklığın bir diğer olumsuz etkisi de hidroelektrik enerji üretiminin keskin bir şekilde düşmesi.
Zira ağırlıklı olarak İtalya’nın kuzeyindeki dağlık bölgelerde yer alan hidroelektrik tesisler, enerjinin yaklaşık yüzde 20’sini üretiyor.
İtalya’da OHAL ilan edilmesi, Başbakan Mario Draghi’nin küresel ısınmayla bağlantılı olduğunu söylediği İtalyan Alplerindeki bir buzulun kopması sonucu en az yedi kişinin yaşamını yitirmesinden bir gün sonra geldi.
Yılbaşından bu yana yağış miktarının önceki yıllara nazaran yarı yarıya azalması ve son haftalardaki aşırı sıcaklar sebebiyle bu bölgelerde bazı belediyeler içme suyu kullanımında ve tarımsal sulamada kısıtlayıcı önlemlere başvurmak zorunda kaldı.
Ülkenin kuzey bölgesinde 100’den fazla belediye, su tasarrufuna yönelik önlemler aldı.
Bu belediyelere son olarak Verona ve Pisa da katıldı.