Uzmanlar 20 yıl içinde iklim değişikliğinin bir sonucu olarak Avrupa’da rüzgar hızlarının daha değişken olacağını öngörüyor. Peki rüzgar enerjisi endüstrisi bu değişkenliklerle nasıl başa çıkacak?
Copernicus İklim Değişikliği Servisi 2021 yılı verilerini açıkladı. Buna göre, Kuzeybatı Avrupa’nın bazı bölgelerinde geçtiğimiz yıl, 1979’dan bu yana yıllık ortalama rüzgar hızı en düşük seviyelerdeydi. Akdeniz’in doğusundaysa rüzgar hızı ortalamanın üzerindeydi.
Rüzgarda zamana ve mekana göre bu değişkenlikler, giderek büyüyen rüzgar enerjisi endüstrisinin farkında olduğu bir durum.
Rüzgar enerjisi uzmanları yıllardır en iyi santralleri ve türbinleri inşa etmeden önce farklı alanlarda rüzgarı izleyerek yıllarını harcar. Faaliyete geçtiğinde bu türbinler, sürekli olarak her dakika rüzgar koşullarına göre ayarlanır.
İspanya’nın Endülüs Bölgesi’nde yer alan elektrik dağıtım şirketi Iberdrola’nın Enerji Kaynakları Bölümü Başkanı Ivan Yuste, “Rüzgar değişkenliğinin son yıllarda arttığını gözlemledik ve bu iklim değişikliği gibi fenomenlerin bir sonucu olabilir. Bizim geliştiriciler olarak yapabileceğimiz, rüzgar santrallerini ve rüzgar türbinlerini en iyi çalışabilecekleri durumda ve bölgede rüzgar varken kullanılabilir olmaları için en iyi operasyonel modda tutmak.” şeklinde konuşuyor.
Yenilenebilir enerji kaynaklarını çeşitlendirmek çözüm olabilir
Iberdrola’dan Toledo ekibi, dünya çapında 284 rüzgar santralini yönetiyor. En iyi rüzgar kaynaklarına sahip türbinlerin elektrik üretmeye devam etmesi için iklim ve hava durumu verilerini kullanıyorlar. Rüzgar olmayan alanlardaki türbinler bakım için programlanmış durumda.
Ekip değişkenlikle daha iyi başa çıkmak için diğer yenilenebilir enerji kaynaklarını adapte edecek.
Iberdrola’da Yenilenebilir Enerji Faaliyet Merkezi Yöneticisi Gustavo Moreno, fotovoltaik enerjinin rüzgarsız günler için bir alternatif olmaya başladığını söylüyor. Moreno, “Genellikle yaz aylarında güneşli günler fotovoltaik enerjinin büyük bir enerji ihtiyacını karşıladığı günler. Her enerji çeşidinin diğerleri kullanılabilir olmadığında birbirinin yerine geçebilmesi oldukça önemli.” ifadelerini kullanıyor.
Iberdrola’da Proje müdürü Alejandro Arranz yeni türbinleri şöyle anlatıyor: “Bu türbinler rüzgarın daha iyi kullanılmasını sağlıyor. Daha yüksek olmaları etki alanını büyütüyor. 16 bin metrekarelik bir etki alanında bahsediyoruz. Bu bariz bir şekilde türbinlerin daha güçlü olmasını sağlıyor ve daha az türbinle öncekiyle aynı ya da daha fazla enerji üretiyoruz.”
Avrupa’da Nisan ayı nasıl geçti?
Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nden son verilere göre, küresel sıcaklıklar 1991-2020 ortalamasının 0,3 santigrat derece üzerindeydi. Geçtiğimiz Nisan ayı en sıcak 6. Nisan olarak kaydedildi.
Avrupa’da sıcaklıklar genel olarak ortalamaya yakındı. Geçtiğimiz ayın göze çarpan anomalileri, Afrika’nın kuzeydoğusunda, Orta Doğu’da, Pakistan ve Hindistan’daki ortalamanın üzerinde sıcaklıklardı.
Hindistan’ın kuzeybatısı ve Pakistan kaydedilen en yüksek sıcaklıkları yaşadı. Günlük en yüksek sıcaklıklar 49 dereceye kadar çıktı. Mısır ve Sudan’da da sıcak hava dalgaları hakimdi.
Yağış anomalilerine bakıldığında Avrupa’da, İspanya’da kurak geçen bir kışın ardından ülkenin doğusunda ortalamanın üstünde yağış görülüyor. Öte yandan, İngiltere ve İtalya’da geçen ay ortalamadan daha az yağış vardı.
Kaynak:Euronews