Finlandiya ve İsveç NATO’ya katılmak için resmen başvuruda bulundu – Finler uzun zamandır realpolitik’e, İsveçliler ise tarafsızlığa güveniyorlardı – Tarihi NATO askeri ittifakına katılmaları her şeyi değiştirebilir –
Uzun bir süredir İskandinav ülkeleri kendilerini insani, barışı koruma güçleri olarak gördüler. İsveç ve Finlandiya’nın ulusal kimlikleri alışılmadık bir ölçüde dış politikalarıyla bağlantılıdır. İsveçliler kendilerini asırlık bir tarafsızlık geleneğiyle özdeşleştirirken, Finler onların değişken coğrafyalarından en iyi şekilde yararlanarak realpolitik yeteneklerine işaret eder.
İsveç ve Finlandiya, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin bugüne kadarki en büyük jeopolitik sonuçlarından biri olarak NATO’ya katılmak için başvurularını resmen sundu. Zaten NATO Finlandiya ve İsveç’in onay sürecini hızlandırmanın yollarını arıyordu. NATO büyükelçilerinin başvuruları bugün görüşmeleri bekleniyor ve talepleri üzerine ikili resmi görüşmelerin başlatılmasına yeşil ışık yakabilirler.
Ancak katılım süreci, ittifakın tüm üyelerinin oybirliğiyle onaylanmasını gerektiriyor ve Türkiye, başvuruları desteklemeyeceğini açıklamıştı. Helsinki, Stockholm ve diğer batılı müttefikler, Türkiye’nin itirazlarının üstesinden gelebilecekleri konusunda iyimser olduklarını söylediler. Pek çok analist, önümüzdeki yıl seçimlerle karşı karşıya olan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iç siyasi avantaj için tavizler aradığına ve nihayetinde başvuruları veto etme olasılığının düşük olduğuna inanılıyor.
Finlandiya, Rusya ile 810 millik (1,300 km) bir sınırı paylaşıyor ve NATO üyeliğini Moskova’nın bir provokasyonu olarak görerek, ikinci dünya savaşının sona ermesinden bu yana katı tarafsızlık ve sonra da bağlantısızlık politikalarını sürdürüyor. İsveç, 200 yıldan fazla bir süredir askeri ittifakların dışında kaldı ve bir savaşa girmedi.Bununla birlikte, Vladimir Putin’in 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgali, Finlandiya’da NATO katılımına yönelik halk desteğini yaklaşık %75’e, İsveç’te ise %50 ile %60’a yükselmesiyle, her iki ülkenin düşüncesinde derin bir değişikliğe yol açtı.
Rusya, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılması halinde Baltık bölgesine potansiyel olarak nükleer füzeler de dahil olmak üzere asker ve teçhizat konuşlandırılacağını dile getirmişti. Rusya cumhurbaşkanı Vladimir Putin Finlandiyalı mevkidaşı Sauli Niinistö’yi, Finlandiya’nın NATO üyeliğine başvurma planlarını takip etmesi halinde iki komşu arasındaki ilişkilerin “olumsuz etkilenebileceği” konusunda uyarmıştı.
NATO’ya katılım tüm üye devletler tarafından onaylanmak dahil genellikle sekiz ila 12 ay sürer, ancak ittifak, Rusya’nın İskandinav ülkelerinin başına gelen tehdidini göz önünde bulundurarak hızlı hareket etmek istediğini vurgulamıştı. Kanada, Finlandiya ve İsveç’in katılım protokolünü birkaç gün içinde onaylamayı beklediğini söyledi.
Finlandiya ve İsveç NATO’ya katılabilir ancak bunun kendilerini daha güvenli hale getireceğini garanti edilemez.