Görevde bulunduğu dönemdeki hizmetleriyle Türk kültür tarihine değerli katkılar veren Kültür eski Bakanı Namık Kemal Zeybek, Türk’ün tüm birikiminin temeli olan “töre” konusunu “Türk’ün Töresi” adıyla kitaplaştırdı.
Töre tanımını “İnanç temelleriyle, erdem kurallarıyla, anayasasıyla, önemli yasalarıyla, tüzükleriyle, toplum kurallarıyla, kişiler arası ilişki kurallarıyla, bu kuralların tümünün adı” olarak ifade eden Namık Kemal Zeybek “Bu kurallar yaşarsa Türk yaşar, bu kurallar yok olursa Türk yok olur” tespitinde bulunup şu değerlendirmeyi yapıyor:
“Elinizdeki bu kitapta Oğuz Kağan töresinden uzaklaşmanın sonuçlarını ayrıntısı ile bulacaksınız. Töre’den uzaklaşarak ortadan kalkan Göktürk, Uygur, Hazar, Karahanlı, Selçuklu, Timurlu, Babürlü Ellerinin örneklerini göreceksiniz
Yıkılıp, yok olmaktayken, Atatürk’ün kurtarıcı, kurucu başkan olarak Türk’ün Töresi’ne göre eli (devleti) yeniden kurduğunu da bu bitikte anlattık.
Bizce Atatürk; Türk’ün Töresi, Türklük bilinciyle, Türklük bilgisinden kaynaklanarak Türk Devrimini gerçekleştirmiştir. Bir anlamda Türk’ün Töresi’ni çağdaşlaştırarak yeni Türk elinin (devlet) temellerini oluşturmuştur. Elin adını Türk olarak koymuştur. Dilerdim ki Türkiye Cumhuriyeti yerine “Türk Eli” denilsin. Bilirim ki o günlerde Türkiye Cumhuriyeti adı bile çetindir, büyük devrimdir.
Bu yapıtın birinci bölümünde, başta Orkun Yazıtlarından, Kutadgu Bilig’den, Atabetül Hakayık’tan, Divan-ı Lugatüt Türk’den, Farabi’den, Cahiz’ın Türklerin Faziletleri adlı eserinden, daha başka eski kaynaklardan yararlandım.
Türklüğün içinde bulunduğu, geçmişin yüksekliklerine, yüceliklerine yakışmayan şimdiki durumundan kurtulması için en geçerli yol gösterici bu son bölüm olacaktır. Şundan ki yazılanlar Türk’ün töresi’nin çağdaşlaştırmasından oluşmaktadır.
Atatürk, Türk Töresi’ni çağdaşlaştırarak Türkiye Cumhuriyetini (Türk El’ini) kurdu. Biz de onun ortaya koyduğu Yeni Türk Töresi’ni, ana ilkeleri koruyarak günümüze taşıdık.
Yarın Türklük sıkıntıya düşerse yapılması gereken yine bu yöntemle çıkış yolunu bulmaktır: Türk’ün Töresi’nin ana kurallarına sımsıkı sarılarak, çağa uygun çözümler bulmak, o çağın çağdaşı olmak. O ana kuralları bir de burada sıralamak uygun olacak:
1 – Türk’ün Tanrı İnancı
2 – Türklük Bilinci
3 – Bilim Bilinci
4 – Türk Töresinde Türk El (Devlet) Yapısı, El Töresi
5 – Türk Töresinde Doğruluk-Düzgünlük
6 – Türk Töresinde Yurttaşların El (Devlet) ile Yurda Karşı Görevleri
7 – Türk Töresinde Ocakbaşı (Odbaşı-Aile)
8 – Türk Töresinde Kadına Saygı
9 – Türk Töresinde Doğaya Sevgi Saygı
10 – Türk Töresinde Tüm Kişioğullarına Sevgi Saygı
Evet, Türkler Türk kaldıkça bu altın kurallar, Türk elinde Türk budununda, Türk yurdunda geçerli olmuşlardır. Türk böyle güçlü olmuş, bunlardan uzaklaşmak ise çöküş getirmiştir. Diriliş yine bu kuralları dirliğe geçirmekle olacaktır.”
Atayurt Yayınları
Tel:(0312) 354 44 32