Araştırmacılar, robot şefin “tatmayı” ilerledikçe öğreneceğini öne sürüyorlar
Bilim, yemeklerin tadına bakabilen ve baharatlara rehberlik edebilen bir robot “şef” şeklinde modern mutfaklarda aşçıların imdadına yetişeceğini planlıyor. Cambridge Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından tasarlanan makinenin, lezzetli yemekleri daha önce herhangi bir teknolojinin başardığından daha hassas bir şekilde değerlendirdiği söyleniyor.
Sonuçlar, sınırlı mutfak becerisine sahip olanlar için iyi bir haber olabilir: mucitleri, benzer otomatik yardımcıların yakında çok daha fazla yemek pişirme görevini üstlenebileceğini belirtiyor.
Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, sonuçlarının otomatik veya yarı otomatik gıda hazırlamanın geliştirilmesinde faydalı olabileceğini öne sürüyorlar. Bir robot “şef”, insanlarda benzer bir süreci taklit ederek, yemekte yeterince tuzlu olup olmadığını kontrol etmek için çiğneme sürecinin farklı aşamalarında yiyecekleri tatmak üzere eğitildi.
Teknoloji konusunda Cambridge ekibiyle birlikte çalışan Beko adlı şirketin kıdemli bilim insanı Dr Muhammad Chughtai konuyla ilgili şunları söyledi: robotik pişirme ileriye doğru bir adımdır. Makine ve derin öğrenme algoritmalarını kullanarak çiğneme, robot şeflerin farklı yemekler ve kullanıcılar için tadı ayarlamasına yardımcı olacaktır.”
Yiyecekler çiğnendiğinde, insanlar tat ve dokuda bir değişiklik fark ederler. Örneğin, yazın taze bir domatesi ısırmak, meyve suyunu salacak ve çiğnendikçe tükürük ve sindirim enzimleri salıvererek domatesin lezzetine ilişkin algımızı değiştirecektir. Halihazırda omlet yapmak için eğitilmiş olan robot, çiğneme sürecinin üç farklı aşamasında dokuz farklı omlet ve domates çeşidini tattı.
Daha sonra farklı yemeklerin tat haritalarını çıkardı.
Araştırmacılar, “tat” yaklaşımının robotun yemeğin tuzluluğunu hızlı ve doğru bir şekilde değerlendirme yeteneğini geliştirdiğini buldu. Cambridge Mühendislik Bölümü’nden Grzegorz Sochacki şunları söyledi: “ Robotlar yemek hazırlamanın belirli yönleri için kullanılacaksa, pişirdiklerini ‘tatabilmeleri’ önemlidir.Çoğu ev aşçısı, siz ilerledikçe tatma kavramına aşina olacaktır lezzet dengesinin doğru olup olmadığını kontrol etmek için pişirme işlemi boyunca bir yemeği kontrol etmek. ”
Yine Mühendislik Bölümü’nden ortak yazar Dr Arsen Abdulali konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Bir robot, diğer aşçılar gibi yemek yapmayı öğrendiğinde, ne kadar iyi yaptığına dair göstergelere ihtiyaç duyar. Robotların, onları daha iyi aşçılar yapacak olan tat kavramını anlamalarını istiyoruz. Deneyimizde robot, çiğnendikçe yiyeceklerdeki farkı ‘görebiliyor’, bu da tat alma yeteneğini geliştiriyor. Mevcut elektronik test yöntemleri, homojenleştirilmiş bir numuneden yalnızca tek bir anlık görüntü alır, bu nedenle robotik bir sistemde daha gerçekçi bir çiğneme ve tatma sürecini kopyalamak istedik, bu da daha lezzetli bir son ürünle sonuçlanmalıdır.”
Araştırmacılar, robot şeflerinde insani çiğneme ve tatma sürecini taklit etmek için bir robot koluna tuzluluk sensörü gibi davranan bir sonda bağladılar. Çırpılmış yumurta ve domatesler hazırladılar, her birinin tabak içindeki domates sayısını ve tuz miktarını değiştirdiler. Robot, probu kullanarak tabakları ızgara benzeri bir şekilde “tadı” ve sadece birkaç saniye içinde bir okuma yaptı. Ekip, çiğnemenin neden olduğu doku değişikliğini taklit etmek için yumurta karışımını bir karıştırıcıya koydu ve robota yemeği tekrar test ettirdi. Bu çiğnemenin farklı noktalarındaki farklı okumalar, her yemeğin tat haritalarını üretti.
Araştırmaya göre, robotların tuzluluğu değerlendirme yeteneğinde, genellikle zaman alan ve yalnızca tek bir okuma sağlayan diğer elektronik tatma yöntemlerine göre önemli bir gelişme oldu. Araştırmacılar, robotların insan çiğneme ve tatma süreçlerini taklit ederek, sonunda insanların zevk alacağı yiyecekler üretebileceğini ve bireysel zevklere göre ayarlanabileceğini söylüyorlar.