Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Konferans Salonu’ndaki çalışmaları sürüyor.
İstanbul Esenyurt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Yılmaz, Turan Kültür Merkezi Süleymaniye Kürsüsü’nde 9 Nisan 2022 Cumartesi günü 14.00’te “Ukrayna-Rusya Savaşı ve Türk Dünyası” başlıklı bir konuşma yaptı.
Prof. Dr. Sait Yılmaz, konuşmasına; Rusya’nın dünya üzerindeki konumunu, Karadeniz kıyısında Kırım’ın Rusya açısından büyük önem arz ettiğini, Rusya’nın son yüzyıllardaki en büyük hedeflerinden birinin Karadeniz yoluyla sıcak denizlere ulaşmak olduğunu, bu uğurda da dünya ülkeleriyle büyük mücadeleler yaptığını anlatarak başladı.
Konuşmasında Kırım’a odaklanan Prof. Dr. Yılmaz; Rusların son birkaç yüzyıldır egemenlik altında tuttukları Kırım’ın, binlerce yıllık Türk yurdu olması yönüyle Türk Dünyası özellikle Kırım Türklüğü açısından yaşamsal önemine değindi. Yılmaz, aynı zamanda kendisini bir çar gibi gören Putin’in Rus yayılmacılığı anlayışıyla işgaller peşinde olduğunu ve içteki Tataristan, Çeçenistan başta olma üzere özerk cumhuriyet ve bölgelerde yönetimden başlayarak çok yönlü bir Ruslaştırma siyaseti yürüttüğünü söyledi.
Ukrayna’nın ABD başta olmak üzere Batı’nın güdümüne girmesinin Karadeniz’de önünü kapatacağını gören ve bunun Rusya’nın çöküşüne yol açacağını bilen Putin’in bunu engellemek için uzun süredir hazırlık yaptığını belirten Yılmaz; isabetsiz istihbarat, yetersiz savaş teknolojisiyle saldırıya geçen Rusların; Batı’dan siyasi, teknolojik, lojistik olarak büyük destek alan Ukrayna karşısında büyük bir başarı sağlayamadığını vurguladı.
“Batı’nın Rusya’yla Mücadelesi, Çin ile Girişecekleri Savaşı’na Hazırlık”
ABD’nin ve diğer emperyalist Batı’nın; siyasi kurnazlıkla Ukrayna batağına çektikleri Rusya’ya; yakın ve uzun vadede ekonomik, askeri ve stratejik açıdan büyük darbe vuracaklarını, asıl hedeflerinin ise Rusya değil gelecekte Çin’i yok etmek veya kontrol altına almak olduğunu belirten Yılmaz, Rusya’yı çökertme mücadelelerinin, çok da uzak olmayan bir zamanda Çin ile girişecekleri büyük ve kapsamlı savaşa bir hazırlık olduğunu söyledi.
Doğu-Batı arasında bir coğrafyada yoğunlaşan ve çok kritik bir konumda olan Türk Dünyası’nın, Çin’le ve Rusya’yla problemlerinde çıkarları sebebiyle Türklerin tarafını tutacak olan Batı’nın, Türk Dünyası’nın birliğine karşı olduklarını belirten Yılmaz, bu büyük sarmalı görmesi gereken Türk Devletleri Teşkilatı aşamasındaki Türklerin de vizyon ve büyük strateji geliştirerek kültürel, ekonomik, askerî ve siyasi birlik kurup tehditlere ve fırsatlara hazırlanmak mecburiyetinde olduklarının altını çizerek konuşmasını tamamladı.
Konferans, dinleyicilerinin Türk Dünyası’nın bu savaşın neresinde olduğu ve ne yapması gerektiği bağlamındaki tamamlayıcı kısa konuşmaları, soruları ve Prof. Sait Yılmaz’ın cevaplarıyla sona erdi.