Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, Turan Kültür Merkezi Süleymaniye Kürsüsü’nde “Türklerin Benimsediği Mezhepler” konulu konferans düzenledi.
2 Nisan 2022 Cumartesi günü 14.00’te, İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Konferans Salonu’nda yapılan konferansta, İ. Ü. İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Dalkılıç, Türklerin geçmişten günümüze benimsedikleri mezhepler hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Bütün mezheplerin ve tarikatların yayıldıkları alanda eski inançları da bünyelerine eklediklerini ifade eden Prof. Dr. Mehmet Dalkılıç:
“Dinlerin yayılması ve sürekliliği, mevcut medeniyetlerle yüzleşmesi, yeni bir medeniyet kurması ve sosyal değişmeler karşısındaki tepkisi, mezhepler ve tarikatlar kanalıyla olmuştur.” açıklamasını yaptı.
Türklerin Müslüman olduktan sonra karşılaştıkları; Sünnilik-Hanefilik-Maturîdilik, Evzailik, Mürcie, Kerramiye, Şiilik-İsmaililik- İsnaaşeriyye-Caferilik-Zeydilik, Haricilik mezheplerinden benimsediklerinde kendi kaynaklarının ve özelliklerinin ön plana çıktığını belirten Dalkılıç, Türklerin benimsediği mezheplerin nasçı değil akıl tarafı olduğunu; ama nası da bir kenara bırakmadıklarını söyledi.
Türklerin İslâm’ı kabul edişini ve İslâm’ın Türk coğrafyası Seyhun-Ceyhun ırmakları civarında birçoğu Türk asıllı olan büyük din bilginlerince nasıl yorumlandığını; Karahanlılar, İdil Bulgarları, Selçuklular ve Osmanlılar döneminde devlet siyaseti ve din yorumcuları tarafından nasıl geliştirilip yayıldığını, mezhepler bağlamında birçok isim ve akım üzerinden ayrıntılarla ve örneklerle ortaya koyan Dalkılıç, Türklerin ağırlıklı olarak akılcı ve gelişmeye açık mezheplerden Sünnilik-Hanefilik ve Maturidiliği benimsediğine dikkati çekerek konuşmasını tamamladı.