Uçuşa yasak bölge nedir! Batı neden Ukrayna’da uçuşa yasak bölge uygulamıyor?
Sky News haber kanalı Ukrayna Başkanı Zelenskyy’nin, batı’dan defalarca, Ukrayna hava sahasını “Uçuşa kapatma” talebini defalarca dile getirmişti. Ukrayna lideri, uçuşa yasak bölgenin önleyici bir önlem olacağını ve NATO’yu Rusya ile bir savaşa sürüklemeyi amaçlamadığını söyledi ancak şu ana kadar ricaları reddedildi. Sky News haber kanalı, konuya batının bakışı ve nedenlerin mercek altına aldı.
Sky News ayrıca Türk yapımı Baykar insansız hava araçları Ukrayna tarafından Rus kuvvetlerine karşı savunmak için kullanıldığından detay vermeden kısaca bahsetti.Haber metnini sonun da ise şu ifadeye yer verildi ; Lazer güdümlü füzelerle donatılmış bir Türk yapımı insansız hava aracı filosu da Rus mevzilerini yok etmede bariz bir başarı elde etti.
İşte Sky News detayları; – Uçuşa yasak bölge (NFZ), genellikle güvenlik nedenleriyle uçakların uçmasının yasaklandığı veya kısıtlandığı bir alandır.
Olimpiyatlar gibi büyük etkinlikler veya belirli binalar gibi sivil bir bağlamda kullanılabilirler. Örneğin, uçakların ne kadar yaklaşabileceğini kalıcı olarak sınırlamak için bu yıl Windsor Kalesi çevresinde uçuşa yasak bölge uygulandı.
NFZ’ler ayrıca savaş bölgelerinde, bir saldırganın kendi toprakları üzerinde askeri uçak uçurmasını durdurmak için sıklıkla kullanılır.
Bu genellikle sivillere veya askeri hedeflere saldırı başlatmasını veya gözetleme yapmasını engellemek içindir. Rakip savaş uçakları, kuralları ihlal eden herhangi bir uçağı aramak için devriye gezerek bölgeyi zorluyor. Herhangi bir haydut uçak inmeye zorlanabilir veya refakat edilebilir ancak sonuçta vurulma riski vardır.
Daha önce – Uçuşa yasak bölge (NFZ) nerede kullanıldı?
1991 Körfez Savaşı’ndan sonra Saddam Hüseyin’in ülkedeki Kürt ve Şii Müslüman nüfusa saldırmasını önlemek için Irak’ta NFZ’ler kuruldu. O zamanlar İngiltere, ABD ve Fransa tarafından uygulandı.
Libya, sivilleri Kaddafi rejiminin saldırılarından korumak için 2011 yılında uçuşa yasak bölge altına alındı. İngiliz RAF jetleri dahil olanlar arasındaydı. NATO ülkeleri ayrıca 1990’larda Bosna Savaşı sırasında Uçuşu Engelleme Operasyonunda bir NFZ’yi zorunlu kıldı.
Batı neden Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bir bölgeyi reddetti?
Savaş uçakları Rus uçaklarıyla doğrudan çatışma halinde olacak ve nihayetinde birini vurmak zorunda kalacaktı. Bu, NATO ülkeleri ile Rusya arasında doğrudan bir savaş başlatabilir ve potansiyel olarak kontrolden çıkabilir.
Başbakan Boris Johnson, NATO’nun neden uçuşa yasak bölge kuramadığı konusunda ağlamaklı bir Ukraynalı gazeteci ile karşı karşıya kaldı. İngiltere jetlerinin nihayetinde “Rus uçaklarını düşürmekle meşgul” olması gerektiğini söyledi.
İngiltere başbakanı Boris Johnson, “Bu yapabileceğimiz veya öngördüğümüz bir şey değil. Bunun sonuçlarının kontrol edilmesi gerçekten çok, çok zor olacak” dedi.
Amerika da bu fikri reddetti !
Beyaz Saray sözcüsü, bunun “doğrudan bir çatışmayı ve potansiyel olarak Rusya ile bir savaşı” tetikleyebileceğini söyledi. Ancak bir A no-fly-zone – Uçuşa yasak bölge (NFZ), Rusya’nın hava kuvvetleri Ukrayna’nınkinden çok daha üstün olduğu için saldırıları önlemede önemli bir fark yaratabilir.
Örneğin, son uydu görüntüleri, saldırıya hazır sıra sıra saldırı helikopterlerini gösterdi.
Ukrayna’nın hava kuvvetleri, savaş uçakları hala savunma görevlerini yerine getirmekle birlikte, hala operasyonel. Rusya’nın rakibini hızla yok etmesini bekleyen bazı uzmanları şaşırttı. Lazer güdümlü füzelerle donatılmış bir Türk yapımı insansız hava aracı filosu da Rus mevzilerini yok etmede bariz bir başarı elde etti.