Tam 200 yıldır yayın hayatına aralıksız olarak devam eden İngiliz günlük gazetesi Guardian, Rusya – Ukrayna savaşının 10. gününde, ortak bir “Analiz” makale hazırladı.
İşte detaylar :
Putin’in emri sonrası ‘Asker içeri’ girerken, Rusya’nın çıkış yolu yok gibi görünüyor! – Batılı yetkililer, Vladimir Putin için risklerin yüksek olduğuna inanıyor –
Artan riskler, cumhurbaşkanını Ukrayna savaşının daha da derinlerine çekiyor gibi görünüyor, anketler Putin’i destekliyor ve yetkilileri tehlikeye atılıyor
Vladimir Putin’in Ukrayna’yı işgalinin ilk haftası, Rus ordusunun 500 askerin ölümünü (Ukrayna tahminleri daha yüksek) kabul etmesi ve Rus ekonomisine gelecekte daha da kötüleşecek darbe vuran batı yaptırımlarıyla birlikte planlandığı gibi gitmedi. Yine de Rus lider, 22 yıllık iktidarının en hırslı ve tehlikeli kumarının büyüyen bahislerinin cazibesine kapılan Ukrayna’yı fethetme kampanyasına daha da fazla yatırım yapmış görünüyor.
Moskova Carnegie Merkezi’nden Andrei Kolesnikov, “Bütün dünyaya karşı Putin köşede.” dedi.
Bazı erken yenilgilere rağmen, Rusya, ateş gücünün savaş devam ederken kendisine avantaj sağlaması muhtemel olan Ukrayna’da askeri üstünlüğünü koruyor. Ancak soru, Putin’in Ukrayna şehirlerini bombalamada, batı yaptırımlarına direnmede ve kendi ülkesinde barış çağrısı yapmaya cesaret edenleri cezalandırmada ne kadar ileri gitmek isteyebileceğidir.
Çok daha fazlası, diyor Kremlin gözlemcileri.
Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nde politika görevlisi olan Kadri Liik, “Sanırım daha da kötüleşecek. Putin için teşvik, tırmandırmak. Her şeyi yaptı. Onun savaşını değiştirdiğini göremiyorum çünkü bu onun gözünde bir kayıp olurdu. Ve bence ülkesinde oldukça gelişmiş bir diktatörlük olacak, geldiğini görebilirsiniz.”’ dedi ve Putin’in batılı güçlerle bir anlaşmaya varma şansının muhtemelen geçtiğini söyledi.
Batılı yetkililer, Rus lider için risklerin yüksek olduğuna inanıyor. Diplomatik çevrelerde temel kural, Putin’in önümüzdeki on yıl boyunca iktidarda olacağı olsa da, risk iştahı, özellikle Rusya ekonomisi resesyona girerken, daha önce kamuoyunda bir tepkiyi mi yoksa elit bir güç mücadelesini mi kışkırtabileceği konusunda soruları gündeme getirdi. Şimdilik, tüm kamuya açık veriler, Putin’in büyük şehirlerin Harkov, Kiev ve Mariupol’un bombalandığı savaşa halk desteğine sahip olduğunu gösteriyor.
Birkaç Rus anketörünün çalışanları, savaşı destekleyen güçlü rakamların Kremlin’i cesaretlendirip çatışmayı uzatabileceğinden endişe duyduklarını söylediler. Rus devlet televizyonu, “özel askeri harekatın” plana uygun gittiği yönündeki senaryosuna büyük ölçüde bağlı kaldı. Devlet televizyonu sunucuları, sosyal medya aracılığıyla savaştan gelen rahatsız edici görüntülerden bir adım öne geçmeye çalışan Rus ordusunun ağır kayıplara veya nüfus merkezlerine füze saldırılarına maruz kalmasıyla ilgili “sahte”leri kınadı. Ve savaşla ilgili olası bir tepkiyi göz önünde bulunduran Rus milletvekilleri, resmi kaynaklar tarafından dağıtılmayan bilgiler anlamına gelen Rus ordusu hakkında “sahte” yayınlar yapanlara 15 yıla kadar hapis cezası getiren sert yeni bir yasa çıkardılar.
Rus hükümetinin, özellikle kötü gitmeye başlarsa, bu savaşın halk tarafından nasıl algılanacağı konusunda her zaman endişe duyduğu açıktır.
Kolesnikov, “Belki bazı insanlar gözlerini açıp durumun sorumlusunun Putin olduğunu ve onun hırslarının bütün ulusun hırsları olmadığını ve savaşın boşuna olduğunu, savaşın adaletsiz olduğunu görebilir” dedi ve devam etti “Ama bu sadece bir hipotez çünkü şimdilik insanların çoğu bu operasyonu destekliyor.”
Putin, birçok Rus için sürpriz olan bir savaş hakkında kamuoyunda yapılan bir tartışmayı taklit etmek için üst düzey danışmanlarını televizyona çıkardı. Televizyonda yayınlanan program, savaşı halka satmanın ötesinde, bu yetkililerin birçoğunu Putin’e daha da yakınlaştırarak, daha sonra savaşı kınamalarını veya sanki onun için lobi yapmamış gibi davranmalarını zorlaştırdı.
Kolesnikov, “Durumu rasyonel terimlerle tartışamazsınız” dedi. “En tepedeki tüm bu insanlar Putin’le tek bir teknede, bir denizaltıda ve şu anda oradan çıkışları yok.” Bazıları Kremlin saflarında muhalefet hakkında fısıldaşırken, birkaç batılı yetkili açıkça bunun için çağrıda bulundu.
Güney Carolina’dan ABD’li senatör Lindsey Graham, olağanüstü bir açıklamada, “Rusya’da Brutus var mı?” diye sordu. Bir tweet’te “Bunun sona ermesinin tek yolu, Rusya’daki birinin bu adamı dışarı çıkarması” dedi.
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, sözleri “devasa bir histerik Rusfobik uyum” olarak nitelendirdi.
Ancak, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı sona erdirmeye çalışmaktan çok Putin’i cezalandırmayı ve rejim değişikliğini amaçladığını iddia ettiği son yaptırımlarla ilgili Rus propagandasına tam olarak uyacaklar.
Savaş şimdi ikinci haftasına girecek. NATO’dan Jens Stoltenberg, Rusya’nın direnen şehirlere girmek için hava gücü ve topçu avantajına yönelmeye başlamasıyla önümüzdeki günlerin “muhtemelen daha kötü olacağı” konusunda uyardı. Putin, Emmanuel Macron ile görüştükten sonra, bir Fransız yetkili Putin’in “tüm yolu gitmeye hazır olduğunu” söyledi.