Oda TV’nin haberine göre; Önce Thodex ardından Vebitcoin… Thodex’in CEO’suyla ilgili Sedat Peker iddiaları sonrası Vebitcoin CEO’sunun da ‘Baron’ lakabıyla tanındığı ve Peker gibi Karadağ vatandaşlığı bulunduğu ortaya çıktı.
Kripto para borsası Thodex‘in bakım yapılacağı açıklaması sonrası sitesini kapatması ve sahibi Faruk Fatih Özer’in 2 Milyar dolarla Arnavutluk’a kaçtığı iddiasıyla başlayan sürece, Muğla merkezli Vebitcoin de katıldı.
ŞİRKETTEN AÇIKLAMA
Kripto para işlem platformu Vebitcoin finansal zorluk iddiasıyla faaliyetlerine son verdiğini açıkladı. Firmadan kapanmaya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Son dönemde kripto para sektöründe yaşanan gelişmelerden dolayı işlemlerimizde beklenenden çok daha fazla bir yoğunluk meydana geldi. Bu durumun finansal alanda şirket olarak bizi çok zorlu bir sürece sürüklediğini üzülerek belirtmek isteriz. Tüm düzenlemeleri ve hak taleplerinizi gerçekleştirebilmek adına faaliyetlerimizi durdurma kararı aldık. Size en yakın sürede bilgilendirme sağlayacağız.”
VİLLAYA GİRMEYE ÇALIŞTI
Olayın ardından Muğla’nın Menteşe ilçesi Ortaköy Mahallesi’nde oturan Vebitcoin’in Ceo’su İlker Baş’ın perşembe gecesi 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak villasına 2 kişinin duvardan atlayarak girmek istediği ihbarında bulundu. İhbarın ardından jandarma ekipleri, adrese sevk edildi. Gözaltına alınan 2 şüpheli jandarmadaki ifadelerinde, “Vebitcoin’e para yatırdık. Yaşanan olumsuz gelişmeler üzerine İlker B. ile konuşmaya geldik. Kendisine zarar vermedik” dedi. Konut dokunulmazlığını ihlal suçundan işlem yapılan şüpheliler serbest bırakıldı.
4 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı, kripto para platformu Vebitcoin‘in Türkiye’deki finansal kuruluşlardaki hesaplarını bloke etti. Villasına 2 kişinin girmeye çalışmasının ardından eşi ve 2 çocuğu ile Menteşe ilçe merkezindeki evine taşınan İlker Baş’ın, dün akşam polis tarafından gözaltına alındı. Bu sabah ise şirketin 3 çalışanının daha gözaltına alındığı açıklandı.
BAŞSAVCILIK’TAN AÇIKLAMA
Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Nadir Yağcı, yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:
“23 Nisan’da faaliyet gösterdiği tespit edilen şirketin faaliyetini durdurduğu ve yürüttüğü işlemlerle ilgili mağduriyetler bulunduğu iddiaları üzerine, söz konusu olayla ilgili nitelikli dolandırıcılık suçundan soruşturma başlatılmış olup, şirket merkezinde ve bir kısım adreslerde yapılan arama ve el koyma işlemlerine müteakiben şirket yöneticisi ve çalışanları olan 4 kişi gözaltına alınmıştır. Muğla İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlar Şube Müdürlüğü eliyle yürütülen soruşturma çok yönlü olarak ve titizlikle sürdürülmektedir.”
KİM PARLATTI BUNLARI
Baron Baş‘ın Işıkçılar Cemaati’nin yayın organı TGRT’nin ardından hükümete yakın Sabah Gazetesi‘ne de röportaj verdiği ortaya çıktı. Sabah Gazetesi’nin VeBitcoin hakkında “Yeniliklerini her gün artıran başarılı bir teknoloji firması” ifadeleriyle “Türkiye’deki önemli bir açığı ve endişeyi ortadan kaldırdığını” yazdığı görüldü. Firmanın güvenli ve verimli ortam sağladığı öne sürülürken, “Firmanın, şu anki kullanıcılarına sunduğu kolay ve pratik alım satım avantajları kaliteli ve oldukça işlevsel” denilmiş.
KARADAĞ VATANDAŞLIĞI
Öte yandan şirketin CEO’su İlker Baş’ın 2 yıl önce Karadağ’dan vatandaşlık aldığı ortaya çıktı. ‘Baron’ lakabıyla tanınan İlker Baş ile diğer 3 kişinin emniyetteki ifadeleri sürüyor. İlker Baş’ın Organize Suç Örgütü lideri Sedat Peker’le aynı zamanlarda Karadağ vatandaşlığı alması da dikkat çekti.
SEDAT PEKER İDDİALARI
Peker’e yönelik geçtiğimiz günlerde düzenlenen operasyonda Peker’in yılbaşında Karadağ’dan Makedonya’ya geçtiği, bu ülkede gizlenmek için sahte kimlik, pasaport edinmeye çalıştığı ortaya çıkmıştı.
‘Dijital Tosuncuk’ Faruk Fatih Özer ile ilgili de Sedat Peker iddiası ortaya atılmıştı. Peker’e yönelik operasyonların kendi şirketi Thodex’e doğru kayacağını düşünen Faruk Fatih Özer‘in bu sebeple Arnavutluk’un başkenti Tiran’a kaçtığı öne sürülmüştü.
THODEX’TE SON DURUM
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Thodex hakkında yürütülen soruşturmayla ilgili son durumu paylaştı.
“Thodex adlı kripto para borsasında hesapları bulunan kişilerin hesaplarına erişilemediği ve şirket sahibinin yurtdışına kaçtığı yönünde ihbar alınması üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından derhal soruşturma başlatılmıştır” hatırlatması yapılan açıklama, şöyle devam etti:
“Soruşturma kapsamında şirket sahibi olan şüpheli Faruk Fatih Özer’in 20 Nisan 2021 günü yurt dışına çıktığı resmi belge ve kayıtlarla doğrulanmış, ayrıca şirketin resmi adreslerinde herhangi bir faaliyet olmadığı belirlenmiştir. Temin edilen ilk bilgilere göre bu firmanın 2017 yılında Faruk Fatih Özer tarafından Koineks Teknoloji A.Ş. ismiyle kurulduğu ve 2020 yılında da yurt dışına açıldığı, Koineks ismiyle kurulan şirketin ismini Thodex olarak değiştirdiği, 120’den fazla ülkede faaliyet gösterdiği belirlenmiştir.
KIRMIZI BÜLTEN ÇIKARILDI
Cumhuriyet Başsavcılığımızın talebi üzerine İstanbul Anadolu 4. Sulh Ceza Hakimliği’nin 2021/2680 sayılı kararıyla şüpheli Faruk Fatih Özer hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmış ve şahsın uluslararası düzeyde (kırmızı bültenle) aranıp yakalanmasını sağlamak amacıyla gerekli adli girişimler yapılmıştır. Mahkeme kararı üzerine Adalet Bakanlığınca gerekli yasal prosedürler işletilerek şahıs hakkında kırmızı bülten çıkarılmış, Arnavutluk’a gittiği belirlenen şahsın Arnavutluk’tan iadesi istenmiştir.
HESAPLAR DONDURULDU
Ayrıca adı geçen şirkete ve şüpheli şahsa ait banka hesaplarına tedbir konulmuştur. Adı geçen şirket bünyesinde çalıştığı belirlenen 80 kişinin yakalanması, bu kişiler nezdinde bulunan suç eşyalarına el konulması ve dijital materyallerin incelenmesi amacıyla kolluk ekiplerine gerekli talimat verilerek 9 ilde eş zamanlı operasyon yapılmıştır. Şu an itibariyle 65 şüpheli şahıs yakalanmıştır. Soruşturma kapsamında maddi gerçeğin her yönüyle açığa çıkarılmasını ve tüm sorumlular hakkında yasal işlemlerin yapılmasını temin amacıyla gereken tüm işlemler aralıksız olarak ve titizlikle sürdürülmektedir.”