Baş öğretmen Mustafa Kemal Atatürk
Öğretmenlik mesleğini saygı ve minnetle hatırlamak için her yıl 24 Kasım günü Öğretmenler Günü olarak kutlanır. Öğretmenler günü neden 24 kasımda kutlanır? Öğretmenler günü nasıl ortaya çıktı? Öğretmenler günü ilk kez ne zaman kutlandı?
ÖĞRETMENLER GÜNÜ NEDEN 24 KASIM?
Öğretmenlik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için kutlanan Öğretmenler Günü, dünyada 5 Ekim günü kutlanır. 5 Ekim 1966 yılında, Paris’te “Öğretmenlerin Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı” gerçekleşti ve UNESCO temsilcileri ile ILO tarafından “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi”nin oy birliği ile kabul edildi. O günden beri her yıl dönümünde öğretmenleri anmak için kutlamalar yapılmaktadır.
Türkiye’de ise Öğretmenler Günü’nün 24 Kasım’da kutlanmasının özel bir nedeni var.
ÖĞRETMENLER GÜNÜ’NÜN TARİHÇESİ
1981 yılı, 12 Eylül Askeri İdaresi tarafından Atatürk Yılı ilan edildi. 24 Kasım Öğretmenler Günü uygulaması da bu yıl başlatıldı. Öğretmenler Günü’nün 24 Kasım’da kutlanıyor olması Mustafa Kemal Atatürk’ün başöğretmenliğine dayanıyor.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk 24 Kasım 1928‘de “Millet Mektepleri’nin Başöğretmenliği”ni kabul etti. Bakanlar Kurulu tarafından 11 Kasım 1928’de yapılan bir toplantıda verilen bu karar 24 Kasım günü resmiyete kavuştu. Böylece 24 Kasım 1928’de Mustafa Kemal Atatürk ‘başöğretmen’ oldu.
1981 yılı, Atatürk’ün doğumunun 100.yılı olması dolayısıyla Atatürk Yılı ilan edildi. Bu münasebetle 24 Kasım’ın da Öğretmenler Günü olarak kutlanmasına karar verildi.
26 Şubat 1981’de ise Resmî Gazete’de “Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği” yayınlandı ve böylece Öğretmenler Günü’nün amaçları, kutlama komitelerinin görev, yetki ve sorumlulukları ve kutlama gününe ilişkin esaslar belirlendi.