Cezayir’in Vahran (Oran) kentinde düzenlenen 19. Akdeniz Oyunları, 12 gün süren spor müsabakaları ve kutlamaların ardından 6 Temmuz’da sona erdi.
3 kıta ve 26 ülkeden 3 bin 400 sporcu, yüzmeden koşuya, futboldan judoya 24 spor dalında mücadele etti.
İtalya 19. Akdeniz Oyunları madalya sıralamasında ilk sırada yer alırken onu 3 altın madalya farkla Türkiye ikinci olarak izledi.
İtalya’nın en başarılı olduğu dal yüzme oldu. Sporcular yüzmede toplamda 34 madalya kazandı**.**İtalya, ekipçe olduğu kadar bireysel dallarda da başarı gösterdi.
İtalyan Matteo Rivolta 100 metre kelebek stil müsabakasında 51.66 saniye ile rekor kırarak altın madalyaya, 50 metre kelebek stildeyse gümüş madalya kazandı.
Euronews’e konuşan Rivolta, “Sonuçtan çok memnunum. Son aylarda zor bir dönemden geçtim. Bu yüzden bugünkü netice beni çok mutlu etti. Geleceğim için güvenim arttı.” ifadelerini kullandı. Türkiye 108 madalya kazanarak ikinci sıraya yerleşti
İtalya’dan sadece 3 altın madalya eksiği olan Türkiye, özellikle atletizm, güreş ve yüzme dallarında muazzam başarılar kazandı. Türkiye, madalya sıralamasında zirveyi zorlayarak ikinci sırada yer aldı. 45 altın, 26 gümüş ve 37 bronz madalyanın sahibi olan Türk sporcular toplamda 108 madalya kazandı.
Türkiye için madalya sayıları kadın ve erkek sporcular arasında eşit olarak paylaşıldı. Her iki kategoride de 53’er madalya kazanıldı.
Ev sahibi ülke podyumda yürüme şansını Fransa’nın yalnızca bir altın madalya gerisinde kalarak kaybetti. Buna rağmen Cezayirli sporcular 19. Akdeniz Oyunları’nda tarihi başarı elde etti. Cezayir 21 yıl önce Tunus’ta olduğundan daha iyisini yaptı. 20 altın, 17 gümüş ve 16 bronz olarak toplam 53 madalya kazandı ve kendi madalya rekorunu kırdı.
Cezayirli sporcular Boksta ve atletizmde 5 altın madalya kazandı. Cezayirli atletler Djamel Sedjati ve Yacine Hethat, 800 metre yarışında altın ve gümüş madalyanın sahibi oldu.
Cezayir’in şampiyonlarından biri Vahranlı judoka Messaoud Redouane Dris oldu. Kalabalık 73 kilo altı kategoride gelen bu zaferi coşkuyla karşıladı.
Dris euronews’e, “Bu benim için büyük bir onur. Altın madalya kazandım, büyük bir mutluluk bu. İnsanlar beni desteklemek ve motive etmek için geldi. Ailem de buradaydı.” şeklinde konuştu.
Cezayir halkında Akdeniz Oyunları’na büyük ilgi
Cezayirli milli sporcuların parlaması için gerekli destek, kuşkusuz, müsabaka boyunca her gün tribünleri dolduran ve etkinliğe büyük katılım gösteren coşkulu Cezayir halkından geldi.
Tribünlerde, sadece kendi ülkelerinin sporcuları için değil tüm sporcular için coşkulu bir seyirci kitlesi vardı. Seyircilerden biri euronews’e “Her şey muhteşem. Vahranlıların kocaman bir kalbi var. Boşuna « Gönüllerin Vahran’ı » demiyoruz. İyi karşılandık. Harikaydı !” şeklinde konuştu.
Bir diğer seyirci ise “Akdeniz Oyunları dendiğinde akla Vahran geliyor. Vahran, cömertliktir, Vahran Akdeniz’dir. Atmosfer çok güzel. İnsanlar arasında güzel bir dayanışma var. Yabancılara çok saygı duyuyorlar… Daha ne olsun.” dedi.
Kesin olan bir şey varsa o da şu ki, Cezayir’in en büyük ikinci kenti Vahran bu etkinlikten zenginleşmiş bir şekilde çıktı. Spor altyapısını geliştiren şehir, büyük ölçekli organizasyonlar konusunda deneyim ve Akdeniz havzasında haklı bir şöhret kazandı.
Vahran 2022 Organizasyon Komitesi Başkanı Mohamed Aziz Derouaz da bundan emin: “Akdeniz Oyunları Vahran için hem spor hem de turizm açısından yeni bir sayfa açacak. Katılımcıların büyük kısmı, Vahran’a sporcu olarak değil ama turist olarak yeniden gelmek istiyor.”
19. Akdeniz Oyunları kapılarını açtığı gibi kapadı : Olimpiyat stadında muhteşem bir törenle.
Tören için her yaş grubundan 40 bin kişi tribünlerde seyirci olarak yerini aldı. Müzik, dans, havaifişekler ve coşku had safhadaydı. 26 ülkenin delegasyonu son kez geçit töreni yaptı.
Ve her şey 20. Akdeniz Oyunları’na 2026’da ev sahipliği yapacak İtalya’ya devir teslim töreniyle sona erdi.