Senenin 1957 olduğunu ve Mayıs ayının üçü olduğunu yakın tarihlerde öğrendim. Her erkek velet gibi babasını dibinde muhabbetleri dinlerken futbol hastalığına bulaştım. Babam ve arkadaşları Fener’in yenilmeyeceğini bugün de, hem de İzmir’de İzmirspor’ u 2-0 yendiğini ve Lefter’in güzel bir gol attığnı duydum. (ikinci golü Şirzat atmış) dün de Alsancak’ta Karşıyaka’ yı 3-1 yenmiş. Muayenehanede bir Türkiye haritası var Karadeniz yukarda, sanırsın Akdeniz’den büyük. Ben İzmir’in deniz kenarında olduğunu anladım ama Samsun cihetinde belliyorum yaş 3,5 henüz 4 değil oldum mu ben Fenerli. Haydi tut tutabilirsen. Bulaştı. Futbolun kıro işi olduğunu Akdeniz ve Latin Amerika’ da uyuşturucu niyetine kullandığını öğrenmiş olduğum yaşlarda bile “ terketmedi sevdam beni”. Her ne kadar vakar ve olgun olsam da Fenerbahçe’nin galibiyeti ve, veya başarısızlığı beni ciddi etkiliyor. Eşimin sık sorularından olan “ Ne giriyor cebine? “ sana ne Fenerden demelerine saygı duymakla beraber vazgeçemiyorum Fenerden. Tabii her özel Fenerlinin olduğu gibi eşim Galatasaraylı.
Yani 1957 Mayıs’ın dan beri akıllı ama fanatik bir Fenerliyim. Allahıma şükürler olsun oğlum Deniz benden fanatik Fenerbahçeli.
Hişt hişt geliyor. Türkiye Profesyonel liglerinin başlamasına iki hafta kaldı. Bugün futbol yazalım dedim.
Futbol İngiltere, İskoçya sonrası Latin Amerika ve Akdeniz ülkelerinde oldukça popüler ve politika üstü oldu. Futbol tarihi ciddi bir araştırma gerektiren boyutta bir olgu. M.Ö.3000 lerde Latin Amerika’ da “Tchatali” adı altında oynandığı rivayet edilir. Çin’ de MÖ 2.yy da “Juju” , Avustralya Aborjinlerin’ de “marn gook” adları ile başlatılmış.
Modern anlamda ilk futbol maçı 1848 de Cambridge’ de ve ilk futbol organizasyonu 1863 te İngiltere’ de yapılmış. Dünyada ki ilk futbol kulübünün 15. YY da kurulduğu söylensede bilinen ilk futbol kulubu 1855 te kurulan Sheffield’ tir. Ancak bu kulüp şimdiki Sheffield United değildir, hala yaşayan en eski kulüp Notts County’ dir ve 1862 de kurulmuştur.
Lig organizasyonları ise ilk kez 1889 da İngiltere ve Hollanda’ da başlamıştır. İngiltere’de mavi-beyazlı Preston ,Hollanda’ da VV.Concordia’dır. 1890 da Danimarka, 1891 de İskoçya ve Kuzey İrlanda, 1894 te Fransa, 1896 da Belçika ve Çek Cumhuriyeti, 1898 de İtalya futbol heyecanına kapılmıştır.
Latin Amerika benim ilgi alanım olmasına karşın 1867 Arjantin, 1889 Şili, 1890 Venezüela, 1891 Uruguay, 1894 Brezilya olarak başladığını biliyoruz.
İnternet ya da Google bilgisi olmadan 1967 yılından beri el yazısı ile tuttuğum kalamazo defter bilgileri ile bazı sayıları sizlerle paylaşmak isterim. 1959 yılından bu yana Milli Ligde 64 yılda 17 si İtanbullu 74 takım mücadele etmiş. Profesyonelliğin başladığı 1951 yılından bu yana liglerde 493 takım profesyonel olarak oynamış (Bal hariç tüm ligler) Bu takımların 66 sı İstanbul, 35 i Ankara, 23 ü İzmir. Sayıları 10 u geçen diğer bölgeler Bursa 16, Antalya 15, Trabzon 12, hatay 11, Adana ve Diyarbakır 10. Takım. 81 il arasında sadece Ardahan’ın profesyonel takımı olmamış.
Tüm takımlara bakarsak isim ve renk değiştirmeleri minimize ederek Yeşil-Beyaz renklerin birinci sırada olduğunu görebiliyoruz. Kırmızı-Beyaz ikinci sırada.
Türkiye Süper Liğinde Galatasaray 22, Fenerbahçe 19, Beşiktaş 13, Trabzonspor 7, Bursaspor ve Başakşehir 1 er kez Şampiyon olmuşlar. Yani 63 Şampiyon var iyi olan kazansın 64. Şampiyonluğu
Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş 64 ligin tümünde yer alan takımlar. Bu nu herkes biliyor onları izleyen takımlar ise, Ankaragücü 53, Bursaspor 50, Trabzonspor 49, Gençlerbirliği 48, Altay 43, Antalyaspor 38, Göztepe 32, Gaziantepspor 31, Samsunspor 30, Eskişehirspor 29 sezonla yer alıyorlar.
Süper liglerde yer alan takımların forma renklerine bakacak olursak 12 Kırmızı-Beyaz, 9 Mavi-Beyaz, 7 Siyah-Kırmızı, 5 şer Yeşil-Beyaz, Sarı-Siyah ve Yeşil-Siyah, 4 er Sarı-Kırmızı, Siyah-Beyaz ve Lacivert-Kırmızı, 3 Sarı-Lacivert, 2 şer Mavi-Lacivert, Yeşil-Kırmızı, Mor-Beyaz, Bordo-Beyaz ve 1 er tane Yeşil-Sarı, Mavi-Sarı, Mavi-Turuncu, Mavi-Yeşil, Mavi-Lacivert, Mavi-Bordo,Turuncu-Yeşil ve Turuncu-Beyaz renklerde sahalarda yer aldılar. İngiltere’ de Kırmızı-Beyaz ve Mavi-Beyaz egemenliği var. Ben Avrupa’ da sadece İtalya’ yı takip ediyorum onlarla ilgili bilgileri de sizlerle paylaşırım.
Ayrıca İstanbul Futbol Kulüpleri ile ilgili yazışmalarda sizlerle diyalog halinde olmak isterim
Haydi iyi olan kazansın. Ben tarafsız değilim Fenerbahçe, Hatayspor ve İstanbulspor gönlümde.
Sevgilerle
M.Ünvan ATLI