Canımızı ve malımızı emanet ettiğimiz, huzur ve güvenliğimizi sağlayan Türk polis teşkilatımızın mensupları kahraman polislerimiz, bu yıl da 03-10 Nisan tarihleri arasında polis haftasını Türkiye genelinde düzenlenen çeşitli etkinlikler ile kutluyorlar.
Polis Haftası dolayısıyla, kamu yararına çalışan ve genel merkezi İstanbul’da bulunan Türkiye genelinde 43 şubesi ile halen faaliyet gösteren Türkiye Polis Emeklileri Sosyal Yardım Derneği İstanbul Küçükçekmece Halkalı Şubesi Basın Sözcüsü olan Halis Kahraman’a polis haftası dolayısıyla, polislerin sorunları ve beklentileri olup olmadığını sordum. Kendisinden aldığım cevapları siz okurlarım ile paylaşmak istiyorum.
Halis bey, Türk Polis teşkilatı ne zaman kuruldu ?
Türk Polis Teşkilatı, modern anlamda 10 Nisan 1845tarihinde İstanbul’da kuruldu..Halen 1937 tarihli ve 3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanunu’na dayanarak örgütlenmiş ve 1934 tarihli 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet kanunu ile yetkilendirilmiş bir teşkilattır. İçişleri Bakanlığı’na bağlı bir Genel Müdürlüktür. Merkez de Daire Başkanlıkları, taşrada ise il ve İlçe Emniyet Müdürlükleri olarak örgütlenmiştir..
Kurulmuş olduğu 10 Nisan 1845 tarihinden bugüne dek ülkemizde huzur ve düzenin bozulmaması, korunması ve halkın güvenli bir biçimde yaşamını devam ettirebilmesi için gece gündüz fedakarca görev yapan Türk Polis Teşkilatı mensupları, Polis teşkilatı 10 Nisan’da kurulduğu için 10 Nisan’ı her yıl Polis Günü olarak kutlamaktadır.
** Bu yıl Türk Polis Teşkilatının kaçıncı yıldönümünü kutluyorsunuz ?
Bu yıl Türk Polis Teşkilatımızın 178’inci kuruluş yıldönümü Türkiye genelinde 3-10 Nisan tarihleri arasında polis haftası boyunca çeşitli etkinlikler ile kutlanıyor.
**Çalışan ve emekli polislerin çözüm bekleyen sorunları ve beklentileri var mı ?
Türk Polis Teşkilatı’nın çalışan ve emekli mensupları bu yılda 10 Nisan Polis Günü’nde yine çok dertli…
Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından en son 2018 yılında polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerine 3600 ek gösterge sözü verildi.
Bu sözün gereği olarak,15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe giren 3600 ek gösterge düzenlemesiyle, yalnızca birinci dereceden maaş almakta olan yüksek öğrenim mezunu çalışan ve emekli polis memurlarına 3600 ek gösterge verildi.
Ortaokul ve Lise mezunu polis memurlarının mevcut ek göstergelerine ise sadece ilave 600 ek puan ve seyyanen her ay sabit 1200 TL verilmek suretiyle 3600 ek gösterge beklentileri geçiştirildi.
Emekli lise mezunu bir polis memuru ile yüksek öğrenim mezunu bir polis memuru arasında 3600 ek göstergeden dolayı 2 bin 500 lira tutarında bir fark oluşmuştur.
Maddi yönden mağdur olan polis memurlarının halen çözüm bekleyen 3600 ek gösterge sorunu önümüzde durmaktadır ve mağdur emeklilerimizin gözü kulağı bu sorunu çözecek yetkililere çevrilmiştir. Maddi sıkıntıların bir nebze azaltılması için yapılacak intibak düzenlemesi ile tahsil farkı gözetmeksizin çalışan ve emekli tüm polis memurlarına bir defaya mahsus olmak üzere 3600 ek gösterge verilmesini devlet büyüklerimizden talep ediyorlar.
Polislerimizin özlük ve sosyal haklara ilişkin diğer beklentilerini de şöyle sıralayabilirim.
** Vardiyalı olarak çalışan başta polis karakolları olmak üzere diğer birimlerde çalışan tüm polislerin 8 saat mesai, 24 saat istirahat mesai esasına göre görev yapması için yasal düzenleme yapılmalı.** Çalışan polislere fazla mesai ücreti diğer devlet memurlarına ödendiği gibi saat başı ödenmeli.
**Çalışan polislerin aldıkları Emniyet Hizmetleri Tazminatı’nın yüzde 50’si emekli olunca maaşına yansıtılmalı.
** Çalışan memurlara her ay çalışmayan eş için ödenen Aile yardımı ödeneği ile Çocuk Yardım ödeneği, polis emeklilerine de aynen ödenmeli.
** Çalışan ve emekli polisler arasında son yıllarda yaşanan intihar olaylarının nedenlerini araştırmak ve çözüm bulmak için TBMM düzeyinde Araştırma Komisyonu kurulmalı..** Polislerin sosyalleşmesini sağlamak amacıyla Türkiye genelinde faaliyet gösteren Polis Evleri ile Sosyal tesislerinin sayısı artırılmalı..
** Doğu ve Güneydoğu illeri başta olmak üzere, tüm yurt genelinde polis lojmanları inşaa edilerek polislerin huzur ve güven içinde lojmanlarda barınması sağlanmalı..
** Yüksek öğrenim gören polis çocuklarının barınması için başta büyükşehirler olmak üzere yurt genelinde öğrenci yurdu açılmalı.
**Polis Disiplin Tüzüğü çağın gereklerine göre yeniden güncellenmeli.
*Polis Moral Eğitim Merkezi, Polisevi, Lokali ile Polis Dinlenme Kamplarının sayısı artırılarak, polislerin sosyalleşmesi sağlanmalı.
*Ülkemizde halkımızın can ve mal emniyetini sağlamak için gerektiğinde hayatlarını bile feda eden çalışan 330 bin polis ile 160 bin polis emeklisinin makul olan özlük ve sosyal hak talepleri karşılanmalı
* Diğer devlet memurlarına nazaran büyük hayati risklerle görev yapan bu kesimden, sıradan diğer devlet memurlarına tanınan özlük ve sosyal haklar esirgenmemeli.
**Kanuni hakları tam olarak verilmiş huzurlu ve mutlu polislerimiz için bu isteklerimizi yetkili kişilere ve makamlara arz ediyorum.
Polis teşkilatına fiilen 30 yılı aşkın hizmet vermiş ve yaş haddinden emekli olmuş bir emniyet mensubu olarak tüm emekli meslektaşlarıma huzur, sağlık ve mutluluklar diliyorum. Halen çalışan meslektaşlarıma da görevlerinde kolaylıklar ve başarılar temenni ediyorum. Ahirete irtihal etmiş şehitlerimize ve meslektaşlarımıza Allah’tan rahmet, gazilerimize de sağlık ve esenlikler dolu hayırlı uzun ömürler diliyorum.
Ben de bu vesileyle, bir vatandaş ve gazeteci kimliğimle çalışan ve emekli tüm emniyet mensuplarımızın özlük ve sosyal haklarının ve yaşam şartlarının daha iyi olacak şekilde radikal köklü reformların en kısa sürede yasal düzenleme yapılarak hayata geçirilmesini temenni ediyorum.
10 Nisan Polis Günü kutlu olsun..!